Vijesti / Osijek

Nauči kako reći NE drogi i alkoholu

Nauči kako reći NE drogi i alkoholu

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 26. lipnja 2016. godine.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i ove godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u sklopu projekta „Znanjem protiv ovisnosti“ financiranog od strane Ministarstva zdravlja. Obzirom da je cilj projekta „Znanjem protiv ovisnosti“ prevencija svih oblika ovisnosti kod djece i mladih smještenih u odgojne institucije koje sudjeluju u ovom projektu, provedena je edukacija stručnih djelatnika - odgajatelja o najnovijim trendovima na području prevencije ovisnosti i o opasnostima sredstava ovisnosti kako bi ta znanja mogli primijeniti u radu s ovom rizičnom skupinom djece, a djeca i mladi su kroz provedene radionice unaprijedili svoje socijalne vještine i educirali se o štetnosti konzumacije sredstava ovisnosti. Provođenjem različitih preventivnih, edukativnih i promidžbenih aktivnosti na temu ovisnosti Centar doprinosi smanjenju broja onih koji se upuštaju u eksperimentiranje s različitim sredstvima ovisnosti kako u lokalnoj zajednici tako i na nacionalnoj razini. Više o samom projektu možete saznati na internetskoj stranici Centra.

Problem ovisnosti kod mladih

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zlouporaba sredstava ovisnosti jedno je od najčešćih rizičnih ponašanja u koja se upuštaju mladi, a obzirom da se kod adolescenata još uvijek razvijaju područja u mozgu koja reguliraju donošenje odluka, rasuđivanje i samokontrolu, to ih čini ranjivom skupinom za eksperimentiranje s različitim sredstvima ovisnosti i naposljetku za razvoj ovisničkog ponašanja u odrasloj dobi. Naime, budući da je mladima važno da budu prihvaćeni u društvu, često se događa da pod pritiskom vršnjaka čine neke stvari koje možda i ne žele. Uzimanjem sredstava ovisnosti stvara se privid socijalne pripadnosti i zajedništva, dok socijalne vještine i popularnost koja se postiže društveno prihvatljivim ponašanjima gube na važnosti. Veliku važnost u prevenciji ovisnosti pridaje se uključivanju mladih u aktivno i organizirano provođenje slobodnog vremena pa je stoga potrebno ponuditi mladima što više različitih i kvalitetnih sadržaja. Problemu raširenosti ovisnosti kod mladih doprinosi i velika dostupnost sredstava ovisnosti, kako legalnih sredstava ovisnosti (alkohol, nikotin…) tako i ilegalnih droga bilo prirodnog ili sintetskog porijekla.

Rezultati ESPAD-ovog istraživanja za 2011. godinu provedenog među učenicima u dobi od 15 i 16 godina pokazuju da je Hrvatska po raširenosti uzimanja droga kod mladih, među europskim zemljama s uzlaznim trendom. U Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko godina povećala uporaba alkohola i inhalanata kod mladih, a što se tiče konzumacije sredstava ovisnosti rezultati pokazuju da su mladi iz Hrvatske iznad europskog prosjeka po konzumaciji droga, kao i po konzumacija cigareta i alkohola. Prema spomenutom istraživanju, cannabis je barem jednom konzumiralo 21 % dječaka i 14 % djevojčica, a u zadnjih mjesec dana 9 % dječaka i 5 % djevojčica. Neke druge droge u Hrvatsko je uzelo 6 % dječaka i 4 % djevojčica, dok je 5 % učenika uzelo neke lijekove (sedative) bez liječničkog recepta. Iznenađujući je podatak da je Hrvatska na I. mjestu po uzimanju inhalanata te je prema podatcima 28 % učenika koristilo inhalante dok je prosjek zemalja u EU 9 %.

Sve to govori da je problem ovisnosti među mladima i dalje aktualan u našoj državi te da je iznimno važno razvijati programe prevencije ovisnosti koji se usmjeravaju na preveniranje svih oblika ovisnosti. Brojna istraživanja nam govore da su mladi koji uzimaju jedno sredstvo ovisnosti višestruko rizični i za uzimanje drugih sredstava kao te da najčešće pokazuju i druge probleme u ponašanju pa se javlja potreba da se problemu ovisnosti pristupi na sveobuhvatan način usmjeravajući se na rješavanje uzroka problema ovisnosti i osnaživanje mladih kako ne bi niti upuštali u eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti.

Donosimo 10 savjeta za mlade kako se ne bi upustili u konzumaciju sredstava ovisnosti:

Imaš pravo reći NE: Ponekad, iz straha od negativnih reakcija prijatelja ili drugih ljudi, radimo stvari koje ne želimo. Iako se čini da „to svi u društvu rade“, ipak velika većina mladih ne konzumira sredstva ovisnosti. Nemoj dopustiti da drugi donose odluke za tebe – ako te netko nagovara da napraviš nešto što smatraš lošim, ne moraš im se opravdavati, dovoljno je samo reći ne.

Razvijaj odnose s prijateljima i izbjegavaj negativni pritisak vršnjaka: Obrati pozornost s kim se družiš! Ako u tvom društvu većina vršnjaka pije alkohol ili konzumiraju droge, možda je vrijeme da potražiš nove prijatelje. Ukoliko ostaneš u takvom društvu, velika je vjerojatnost da će se pojaviti različiti problemi povezani s alkoholom ili drogom.

Održavaj odnose s roditeljima i drugim odraslim osobama: U procesu odrastanja vrlo je važno imati uz sebe osobe na koje se možeš osloniti i s kojima možeš razgovarati o životnim izazovima, a ti odnosi se lako mogu narušiti ako konzumiraš sredstva ovisnosti. Tuđe životno iskustvo je neprocjenjivo i pomoću njega je moguće sagledati stvari iz druge perspektive te učiti na tuđim pogreškama.

Uživaj u životu i radi ono što voliš – bez alkohola i droga: Nauči uživati u životu i u ljudima kojima si okružen/a bez konzumiranja alkohola ili droga. Sredstva ovisnosti te mogu promijeniti, ograničiti tvoj potencijal i zakomplicirati ti život. Često je dosada samo izlika da mladi probaju neka sredstva ovisnosti. Aktiviraj se u školi ili u zajednici te sudjeluj u aktivnostima kao što su bavljenje glazbom, sportom, umjetnošću i slično. Volontiranje je odličan način da se steknu nova iskustva, a istovremeno možeš nekome pomoći!

Pridržavaj se obiteljskih pravila koja se odnose na alkohol i droge: Kako odrastaš i preuzimaš više odgovornosti za svoj život, vrlo je važno imati povjerenje i poštovanje roditelja. Nemoj dopustiti da alkohol i droge stanu između tebe i tvojih roditelja. Razgovor s njima o ovoj temi može biti vrlo koristan.

Educiraj se o alkoholu i drogama: Ne možeš se oslanjati na mitove i neprovjerene izjave koje kruže među tvojim vršnjacima ili na internetu. Tvoja vještina donošenja odluka ovisi o tvom znanju o ovisnosti i štetnosti sredstava ovisnosti stoga budi siguran/na da informacije dolaze iz provjerenih stručnih izvora. Ono što naučiš prenesi svojim prijateljima i obitelji.

Budi uzor i daj pozitivan primjer drugima: Nemoj zaboraviti da je ono što radiš važnije od onoga što govoriš! Sada si u razdoblju kada postavljaš temelje za svoj budući život, razmisli koji su ti životni ciljevi i kojim ponašanjima ćeš ih postići.

Planiraj unaprijed: Kada planiraš zabavu ili izlazak trebao/la bi planirati unaprijed. Misli na svoju sigurnost i na donošenje pametnih odluka. Osoba koja te treba voziti kući može biti pod utjecajem alkohola ili droga - nemoj biti žrtva tuđih rizičnih ponašanja. Uvijek imaj nekoga koga možeš nazvati u bilo koje doba dana ako ti zatreba. Također, isto napravi za svoje prijatelje.

Reci svoje mišljenje i preuzmi kontrolu: Preuzmi odgovornost za svoj život, svoje zdravlje i svoju sigurnost. Razgovaraj o tome kako alkohol i droge utječu na tvoje vršnjake, tvoju zajednicu i ohrabri druge da se također aktivno uključe u rješavanje problema ovisnosti.

Potraži pomoć!: Ako ti ili netko koga poznaješ ima problema s ovisnošću, potraži pomoć drugih. Nemoj čekati. Osoba koja je ovisna može smatrati da joj nitko ne može pomoći, no postoje mnoge organizacije koje se bave ovim problemom i kojima se možeš obratiti.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!