Vijesti / Osijek

Maketa osječke pošte od lego kockica osvojila prvo mjesto na velikoj izložbi u Chicagu

Maketa osječke pošte od lego kockica osvojila prvo mjesto na velikoj izložbi u Chicagu

Ovog vikenda u Chicagu je održana  jubilarna  10. izložba Brickworld. Više od 700 izlagača iz čitavog svijeta predstavilo je svoje LEGO kreacije na prostoru od 10.000 kvadratnih metara. Maketa osječke glavne pošte osvojila je prvu nagradu u kategoriji velikih građevina i time na ovoj izložbi postala prvi nagrađeni rad jednog hrvatskog izlagača.

Autor je Gordan Grgurić, sveučilišni profesor na fakultetu „Richard Stockton“ u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Inače pasionirani konstruktor građevina od lego kockica, Grgurić je odlučio maketu osječke pošte napraviti onoga trenutka kada ju je vidio – prije pet godina, kada je posjetio Osijek. Kako je rekao u nedavnom gostovanju na Radiju Osijek maketu je počeo graditi točno na 100. obljetnicu te druge po veličini secesijske građevine u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lego-poštansku palaču gradio je tri i pol godine, u mjerilu 1:24 kako bi se zaobljenim elementima postigla secesijska zaobljenja na zgradi, a utrošeno je 165.000 kockica. Ukupni sati provedeni na ovom projektu približavaju se brojci od četiri tisuće. Samo kao usporedba – toliko je bilo potrebno za izradu makete minhenske Allianz arene u Legolandu u Günzburgu. No, ta se maketa sastoji od približno milijun kockica te se vidi da je tempo izrade osječke pošte bio višestruko sporiji.

- Glavni je razlog korištenje puno zahtjevnijih tehnika gradnje da bi se dobili detalji na zgradi te blagi prijelazi, osjetno manji od veličine jedne kockice, objašnjava Grgurić za Radio Osijek.

Maketa teži 150 kilograma i sastoji se od osamdesetak segmenata, koji se pakiraju u 22 kutije. Autor ovog prelijepog lego zdanja vjeruje da će logistika prekomorskog transporta biti što prije riješena te da će maketa osječke pošte biti dopremljena i izložena u svojoj domovini i u svojem gradu.

posta lego2

Brickworld je najveće sjevernoameričko i jedno od najvećih svjetskih okupljanja odraslih ljubitelja LEGO kockica, tzv. AFOL-a (engl, adult fans of LEGO). Izložba traje četiri dana, od kojih su dva posvećena izlagačima i sadrže brojne seminare, radionice, te neformalna druženja. U danima vikenda izložba je otvorena za javnost. Ukupan broj posjetilaca (svih dobi!) ove godine premašio je prošlogodišnji rekord i dostigao brojku od 15.000. Neposredno prije otvaranja za javnost, vrši se odbrojavanje - kao kod lansiranja - nakon čega slijedi pravi stampedo zainteresiranih za razgledavanje.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!