Vijesti / Osijek

Princ Charles stiže u posjet Osijeku!

Princ Charles stiže u posjet Osijeku!

Britanski princ Charles posjetit će sredinom ožujka Zagreb i Osijek, objavilo je britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Princ od Walesa i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u Zagreb stižu 14. ožujka. Razgovarat će s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Tihomirom Oreškovićem. Tijekom boravka u Zagrebu britanski će prinčevski par obići Gornji grad, HNK i prisustvovati proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj. Charles i Camilla pogledat će i predstave učenika u programu obilježavanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea te izvedbe hrvatskih plesača.

Britanski prestolonasljednik i njegova supruga dan poslije bit će u Osijeku. Princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među različitim religijama, prisustvovat će sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak je organizirao osječki Centar za mir i nenasilje uz podršku Britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

Vojvotkinja od Cornwalla, poznata po aktivnom sudjelovanju u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, sastat će se sa stručnjacima i aktivistima koji se u Hrvatskoj bave problemom seksualnog nasilja u ratu. Vojvotkinja će također obići Državnu ergelu Đakovo, jednu od najstarijih farmi konja u Europi, slavnoj po svojim lipicancima, koju je 1972. godine posjetila i kraljica Elizabeta II. Princ Charles, predani zagovornik zaštite okoliša i održivog razvoja, obići će i jedinstveni primjer pothvata u zaštiti prirode - Zlatnu Gredu u Baranji.

Britanski veleposlanik Ian Cliff rekao je u najavi posjeta da su princ i vojvotkinja važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva. "Oni putuju na prijedlog britanske vlade i kao njezini predstavnici, stoga je njihov posjet Hrvatskoj znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom", poručio je.
Ovo će biti peti posjet princa Charlesa Hrvatskoj. Prvi je bio još 1978., a zatim je u neovisnu Hrvatsku dolazio triput u devedestim godinama. U Splitu je 1993. obišao britanske vojnike u sastavu UN-a, a godine 1996. prvo je u veljači posjetio Dubrovnik, a zatim u kolovozu Mljet.

"Tada je iz prve ruke imao priliku svjedočiti ratnim razaranjima, a sada dolazi u zemlju koja naporno radi kako bi prevladala nasljeđe rata i izgradila prosperitetno društvo koje cijeni svoj razvoj, lokalne zajednice, svoju baštinu, ali i modernu umjetnost. Cijeni svoju povijest, ali i talentirane mlade ljude koji donose promjene", rekao je Cliff.

Nakon Hrvatske princ Charles i Camilla nastavljaju regionalnu turneju posjetama Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu. Bit će uključeni u niz aktivnosti koje slave mir, pomirenje, obnovu te osnaživanje mladih ljudi, navode u Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: Radio Osijek
Foto: Wikipedia

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!