Vijesti / Osijek

Slavonija siromašnija nego 1990.

Slavonija siromašnija nego 1990.

Hrvatskoj je trebalo gotovo 15 godina da bi dostigla predratnu razinu bruto domaćeg proizvoda (BDP). Taj zapanjujući podatak rezultat je prvog istraživanja u našoj zemlji koje je trebalo odgovoriti na pitanje gdje se hrvatske županije i regije nalaze u odnosu na 1990. godinu, a jučer ga je objavio Razvojni forum Zagreb u suradnji s tjednikom Lider.

5cc994ffe5852fef8934560325566e10.jpg
- Tek 2004. godine Hrvatska je dostigla razinu BDP-a iz 1990. godine - rekao je predsjednik Foruma Mato Crkvenac, napominjući da su u međuvremenu napredovale tri regije, dok dvije i dalje zaostaju za predratnim rezultatima. Najveći porast BDP-a do 2005. zabilježila je središnja Hrvatska - 24,4 posto više nego 1990. godine. Sjeverna Hrvatska postigla je 12,6 posto više, zapadna Hrvatska 9,8 posto, dok istočna i južna Hrvatska bilježe pad, pri čemu Dalmacija minus od 4,7 posto, a Slavonija od 19,8 posto, rekao je Crkvenac.
- Hrvatski je paradoks da su najveći gubitnici lokalne jedinice koje imaju jaču industrijsku i poljoprivrednu bazu, s obzirom na to da upravo taj realni sektor može najviše pridonijeti izlasku iz gospodarske krize - uočio je Crkvenac. Postojeći resursi efikasno se koriste samo na trećini teritorija, a da bi brže napredovala, Hrvatska mora aktivirati razvoj na cijelom svom prostoru - dodao je istraživač Vladimir Čavrak.
Razvojni forum napravio je i ljestvicu najuspješnijih među 127 hrvatskih gradova prema efikasnosti njihova gospodarstva, na temelju istraživanja koje provodi od 2004. prema međunarodnoj metodologiji. Na ljestvici vodi Zadar, a slijede ga Zagreb, Karlovac, Rijeka i Varaždin - u kategoriji gradova iznad 45.000 stanovnika.
Novigrad, Vodnjan, Klanjec, Prelog i Bakar pokazali su se proteklih godina najsupješnijima u kategoriji gradova do 8.000 stanovnika. Među gradovima do 15.000 stanovnika vodi Rovinj, a slijede ga Benkovac, Umag, Labin i Mali Lošinj. U skupini do 45.000 stanovnika vode Dubrovnik, Poreč, Sveta Nedelja, Našice i Zaprešić.
- Gradovi ovdje nisu rangirani prema razvijenosti ili bogatstvu, nego prema efikasnosti gospodarstva mjerenoj kroz pet kriterija: usporedivoj efikasnosti poslovnih sredstava, izvoznoj usmjerenosti, profitabilnosti, proizvodnosti rada i investicijama u dugotrajnu imovinu - objasnio je Crkvenac. To znači da se siromašniji grad s malim gospodarstvom može bolje plasirati od bogatijeg jer se ulaganja u njega više isplate. Istraživanje Razvojnog foruma komplementarno je istraživanju koje provodi Svjetski gospodarski forum sa svojom ljestvicom konkurentosti zemalja u svijetu, tvrdi Crkvenac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Branko Podgornik/Glas-Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!