Vijesti / Osijek

Priprema se utemeljenje arhitektonskog fakulteta

Priprema se utemeljenje arhitektonskog fakulteta

Društvo arhitekata grada Osijeka tijekom proljeća priprema tri značajne izložbe, a istovremeno u suradnji sa Sveučilištem J.J.Strossmayera aktivno radi na stvaranju preduvjeta za utemeljenje arhitektonskog fakulteta.

Fakultet bi za početak djelovao uz Građevinski te bi zajednički provodili opće predmete.

“Slažemo nastavne planove, problem je kadar. No pregovori sa sveučilištima s kojima naše sveučilište surađuje daju dobre rezultate te vjerujem da će uskoro sve biti pripremljeno. Rektorica je pokazala izuzetno dobru volju”, kaže članica DAO-a, dogradonačelnica Danijela Lovoković.

Za realizaciju ovoga projekta potrebno je i osigurati sredstva na razini Ministarstva. Društvo organizira i izložbu radova akademika Branka Kincla, koji je, kada je riječ o Osijeku, autor Komercijalno-distributivnog centra Tvornice duhana Rovinj. Akademik Kincl ujedno je i arhitekt novog aerodroma Pleso i stadiona Maksimir.

On ima nekoliko kontroverznih projekta, no većina njegovih radova uistinu je jako vrijedna”, kaže dogradonačelnica Danijela Lovoković. Detaljan popis projekta i biografiju B.Kincla može se pogledati na web stranici HAZU-a. Nakon toga slijedi izložba arhitektonskih realizacija iz 2010. godine, odnosno domaćih “arhitektonskih Oscara”.
Riječ je o izložbi projekata završenih u prošloj godini, uz prezentaciju nagrađenih radova. Nakon toga organizirat ćemo izložbu najbolje arhitekture u Hrvatskoj u proteklih deset godina”, otkriva Lovković.
Doprinos “mjesecu kulture-arhitekture”, kako u Društvu već kolokvijalno nazivaju cijeli ciklus događaja, mogao bi dati i nedavni posjet gradonačelnika Bubala Vicenzi. Tamo je, naime, postignut načelni dogovor o gostovanju izložbe radova velikog talijanskog arhitekta Andree Palladija, autora glasovite Rotonde. K tomu, dogovorena je i izložba radova Branka Ružića, autora “Grupe građana”.

Sunčana vrata
Društvo arhitekata, uz ostalo, provodi natječaj i aktivno sudjeluje u realizaciji projekta “Sunčana vrata”. Riječ je o “Gradnjinom” projektu koji će, priča se u stručnim krugovima, biti jedan od najznačajnijih u gradu u sljedećem razdoblju.
“Stiglo je više od 80 natječajnih elaborata i zahtjeva za natječajnu podlogu. To znači da je projekt dobar, no i da nema posla. U svakom slučaju, očekujemo brojne zanimljive radove i atraktivnu izložbu s toga natječaja”, kaže Lovoković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TEKST: M.Mihaljević, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!