Vijesti / Osijek

Japan za razminiranje donirao 304 tisuće eura

Japan za razminiranje donirao 304 tisuće eura

Gotovo 304 tisuće eura donirala je Vlada Japana danas Hrvatskom centru za razminiranje. Ova izrazito velika donacija bit će iskorištena za razminiranje poljoprivrednih površina na području Tenje, točnije predjela Ugljarica.

Ugovor o donaciji potpisan je danas u nazočnosti japanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kovačke livade, Vukovar, a sada i Ugljarica kod Tenje sa danas doniranih 304 tisuće eura. Područja su to u istočnoj Hrvatskoj čije je razminiranje dosad Japan financijski pomagao. Ni u velikoj nevolji koja je 11. ožujka snašla sjeveroistočni dio njihove zemlje, Japanci nisu zaboravili na Hrvatsku i njezin problem miniranih područja.

Štoviše, Japan je dosad za razminiranje Hrvatske uložio oko 2 milijuna eura. Ovim novcem bit će razminirano više od 250 tisuća četvornih metara poljoprivredne površine. Dogovorili smo se o ovome ranije i htjeli smo održati riječ – istaknuo je japanski veleposlanik koje je dirnula podrška Osječana Japanu.

"Gradonačelniku Bubalu rekao sam prije potpisivanja ugovora da sam na ulazu u Osijek vidio grafit sa zastavom Japana i potpore građana Osijeka građanima Japana. Iskreno vam od srca zahvaljujem, što su Hrvati izrazili svoju sućut." - kaže Yoshio Tamura.

e722d4dba284b88cf984211a4012d0fe.jpg

Očekuje se da razminiranje na području Tenje započne vrlo brzo, kazao je gradonačelnik Bubalo te pozvao sugrađane da pozivom na broj telefona 060 90 11 pomognu žrtvama potresa i tsunamija u Japanu.

U Hrvatskoj je i dalje oko 800 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina. Dolaskom proljeća počela je i sezona razminiravanja, a u Osječko-baranjskoj županiji, koja je među vodećim minski sumnjivim područjima, trenutačno se radi na četiri projekta, ukupne površine 130 hektara. Prošle je godine u županiji razminirano oko osam, a pod minama je još oko 140 četvornih kilometara.

U humanitarnom razminiravanju osim novca iz državnog proračuna pomažu i donacije, poput ove iz Japana, a koje čine oko 10% ukupnog proračuna za razminiranje i pomažu da do 2019. godine Hrvatska bude zemlja slobodna od mina.

{youtube}Z-X02uv0D7w{/youtube}

Tekst i video: STV

  


Izdvojeno

Reci što misliš!