Vijesti / Osijek

"Kune" napokon imaju Udrugu veterana

Treća gardijska brigada djelovala je na širem području Republike Hrvatske, a kroz nju je prošlo više od devet i pol tisuća pripadnika i jedna je od četiri najelitnije hrvatske brigade. Kune su se za hrvatsku slobodu i suverenitet borile u mnogim akcijama – u obrani grada Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, na području Baranje i zapadne Slavonije, sudjelovale su u operacijama Maslenica i Bljesak. Poginula su 323 pripadnika brigade, preko 1.088 ih je ranjeno i ozlijeđeno, a više od 30 se  još uvijek vodi nestalima.

Kao što su i 1991. godine u obranu domovine krenuli samo sa srcem i dobro voljom, tako su nekadašnji pripadnici te brigade krenuli i u osnivanje Udruge veterana, čija je zadaća – ne dopustiti zaboraviti sve što su njezini pripadnici prošli i proživjeli , sačuvati i njegovati stvorena ratna prijateljstva, uspomenu i dostojanstvo brigade te posebno očuvati sjećanja na poginule.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Nije nam cilj imati udrugu kako bi bili svrha sami sebi. Mi smo sve svoje zadaće za vrijeme rata izvršavali bespogovorno i do kraja, ali jedna mirnodobska ostala je nedovršena. Čak možda nije ni započeta. Skrb o našim poginulima i njihovim obiteljima. A to ćemo realizirati, i odmah sada najavljuem incijitivu za podizanjem spomenika u Osijeku, Vinkovcima, Vukovarui Slavonskom Brodu - gradovima u kojima su se kune borile - ističe Marko Leko, predsjednik Udruge veterana 3gbr. "Kune".

Također najavljuje: "U svakom gradu Slavonije tražiti ćemo da se imenuje po jedan infrastrukturni, ili neki drugi objekat, dostojanstven i častan, imenom 3. brigade."

Osnutak su Udruge pozdravili predstavnici Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka - Zlatko Maksimović i Krešimir Bubalo.

Recimo još da je najavljena svečanost obilježavanja 20. godišnjice osnutka 3. gardijske brigade, koje će se održati krajem travnja na vojnom poligonu Gašinci.

{youtube}pdIAtRh6CyM{/youtube}

Tekst: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!