Vijesti / Osijek

Tvrđa utonula u mrak!

Tvrđa utonula u mrak!

Jučer, posljednje subote u mjesecu, obilježena je hvalevrijedna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju". Na mnogim znamenitostima diljem svijeta bila je ugašena rasvjeta od 20:30h do 21:30h, a među njima se našla i osječka Tvrđa.

Prema riječima dogradonačelnice Danijele Lovković, odluka o gašenju javne rasvjete na prostoru Tvrđe donesena je povodom kandidature za uvrštavanje ovog simbola Osijeka na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Inače, cilj akcije je poticanje globalne svijesti o potrebi uštede i očuvanja energije. Glavni je inicijator ekološka organizacija WWF(World Wildlife Fund), a generalni pokrovitelj ove akcije u Hrvatskoj su Coca Cola, T-Com, Hotel Esplanade i predsjednik Ivo Josipović. Osim u Osijeku, akcija je održana diljem Hrvatske, pa su se tako svjetla ugasila primjerice na Dioklecijanovoj palači u Splitu, zadarskom Forumu, pulskoj Areni i na dubrovačkim Zidinama. Ambasadori ove akcije u Hrvatskoj su Zrinka Cvitešić, Ivana i Marija Husar te Hrvoje Rupčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na globalnoj razini akciju su podržale mnoge svjetske poznate ličnosti poput Nicole Kidman, Cate Blanchet, Chris Martina, Edwarda Nortona, Francesca Tottija i dr., a u mraku su ostali Eiffelov toranj, Sidneyska Opera, Brandeburška vratima, piramide u Kairu, Empire State Building, kip Isusa Krista iznad Ria itd.

Tvrđa je tako ostala sat vremena u potpunom mraku. Tek se ponegdje nazirala prigušena svjetlost iz okolnih zgrada, no to primjerice nije dalo smesti popularnog Jozu "Trovača" koji je i dalje u svojoj osvjetljenoj kućici prodavao hamburgere. Centralno mjesto obilježavanja ove akcije bio je muzej Slavonije gdje je održan prigodni koncert. Ukoliko se niste u to vrijeme našli u Tvrđi, pogledajte slijedećih nekoliko fotografija koje je zabilježila naša kamera:

TEKST I FOTO: M.Banić (SiB.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!