Vijesti / Osijek

VIDEO: Školarci u posjetu Vodovodu

VIDEO: Školarci u posjetu Vodovodu

Direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić istaknuo je kako su im učenici uvijek dragi gosti, budući da imaju pregršt zanimljivih pitanja, te naglasio važnost kvalitete vode koju imamo u Osijeku. Prilikom obilaska crpne stanice najavljena su daljnja kapitalna ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju na području grada Osijeka, a sredstva će biti osigurana iz pretpristupnih fondova EU-a.
Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježava pod sloganom "Voda za gradove: odgovor na urbani izazov". Podsjećamo, Opća skupština UN-a proglasila je Svjetski dan voda kako bi upozorila na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njezinu sve veću ugroženost jer su zalihe ograničene, a nužna je za život. UN procjenjuje da oko milijardu i sto milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi.

Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuta je 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, a Opća skupština UN-a odlučila je 1993. da se 22. ožujka svake godine obilježava kao Svjetski dan voda. Kako bi se još više istaknula važnost brige za vodu, razdoblje od 2005. do 2015. UN je proglasio desetljećem voda pod geslom "Voda za život".
Po istraživanjima UNESCO-a iz 2003., Hrvatska je po dostupnosti vode i bogatstvu izvora na vrlo visokom - petom mjestu u Europi, a na 42. mjestu u svijetu.

VIDEO:
{youtube}_xhpWfkgp7A{/youtube}

TEKST: Blaženka Alerić, www.osijek.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!