Vijesti / Osijek

Nudisti će se opet kupati u Dravi?

Nudisti će se opet kupati u Dravi?

Osijek će dobiti natrag svoj nudistički "raj"! Naime, Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel Osijek najkasnije do ljeta iduće godine planiraju obnoviti nekada kultni Otok mladosti, smješten na lijevoj obale Drave kraj Zoološkog vrta, puno poznatiji kao "Otok ljubavi", na kojemu su sve do konca 80-ih mirno uživali "golaći", ali i – pecaroši.

"Taj projekt dio je našeg programa povratka rijeka Drave i Dunava što je moguće više u izvorno stanje, a da pritom, naravno, ne ugrozimo obranu stanovništva od poplave i stabilnost obaloutvrda. U dužem razdoblju pratili smo profile rijeke Drave na tom području, on je stabilan i nema ozbiljnijih prepreka da ne uklonimo dio tzv. vodnih objekata koji su tamo izvedeni s ciljem poboljšanja obrane od poplave. Time bi mnogim Osječanima ujedno obnovili nostalgično podsjećanje na doba njihove mladosti, a i novim generacijama omogućili uživanje u toj oazi mira", ističe Zoran Đuroković, direktor VGO-a Osijek.

Otok se, kaže, ne bi obnavljao samo u cilju promocije i razvoja nudizma već i nautičkog turizma. "Na njega bi mogli svi pristajati svojim plovilima, zadržavati se tamo, uživati, pecati i drugo", dodaje. Za taj projekt potrebno je osigurati između pola milijuna i milijun kuna, što je, smatra, izvedivo. Ovih dana i službeno će kontaktirati Grad Osijek, ZOO vrt i Vodovod, ali Đuroković smatra da su posrijedi samo formalnosti. "U tadašnje vrijeme na tom području postojala je velika prijetnja od poplava, što danas više nije slučaj jer su u međuvremenu u blizini napravljeni puno čvršći nasipi. No tada je na tzv. području vodozahvata Pampas od kamenja napravljena pregrada kraj 'Otoka ljubavi' i taloženjem pijeska i mulja rukavac između obale i otoka prestao je postojati. Sada bismo tu pregradu uklonili pomoću plovne mehanizacije, naravno u vrijeme povoljnog vodostaja, a dio kamenja iskoristili bismo za utvrđivanje obližnje obale i time ne bismo ugrozili lijevu obalu. Za to nam je potrebno nekoliko mjeseci", zaključio je Đuroković.

Vrdoljak: Zanimljiv dodatni sadržaj za građane

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Đuroković ističe da će o točnoj namjeni toga otoka odlučiti Grad Osijek, a njegovi čelnici, kako se čini, nemaju ništa protiv povratka nudizma. Dogradonačelnik Ivan Vrdoljak jučer se smješkao na tu ideju koja mu je, priznaje, simpatična. "Iskreno, ne vjerujem da bi to u Osijek privuklo veliki broj turista, ali svakako bi za same stanovnike Osijeka i okolice bio zanimljiv dodatni sadržaj. Osobno, nikada se nisam kupao na tom otoku, samo sam slušao o tome, ali da se obnovi – tko zna", kaže Vrdoljak. Direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić također se, tvrdi, nikada tamo nije kupao, ali je pecao. "Ideja je odlična, a radovi ne bi ugrozili vodocrpilište Pampas koje je preko puta", ističe Novoselić.

TEKST: Tomislav Levak (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!