Vijesti / Osijek

Koridor Vc poticaj razvoju Osijeka

Koridor Vc poticaj razvoju Osijeka

Na prostoru velikih gradova međuovisnost prometne infrastrukture u funkciji integralnog transporta roba i putnika posebno je složena.

Željeznička pruga koridora V c kao poticaj razvoja grada Osijeka“ bila je tema okruglog stola kojeg je organizirala Hrvatska komora inženjera građevinarstva. Prostorno planiranje i izgradnja prometnog sustava vrlo je kompleksna, multidisciplinarna zadaća s dugoročnim posljedicama na razvoj gospodarstva, ali i društveni život općenito. Središnje planiranje prostornih zahvata jedini je način kojim se može ostvariti sinergija projekata i kvalitetno korištenje prostora, što je temelj održivog razvoja i vodi učinkovitom integralnom prometnom sustavu. 
Na prostoru velikih gradova međuovisnost prometne infrastrukture, autocesta, brzih cesta, željeznice, morskih i riječnih luka, plovnih puteva i zračnih luka u funkciji integralnog transporta roba i putnika posebno je složena. Kvaliteta prometne infrastrukture očituje se u kontekstu dostupnosti i prohodnosti prostora.

Kod rješavanja problema gradova radi se o procesu koji traje godinama ili desetljećima i mora uvažiti sve društveno – gospodarske tokove koji se događaju u međuvremenu, ne gubeći iz vida konačni cilj, izgradnju grada po mjeri čovjeka.
Budući da je kapitalna infrastruktura od državnog interesa, čitav postupak od planiranja, preko projektiranja sve do izgradnje i gospodarenje podliježe provjeri nadležnih državnih tijela, putem kojih se osigurava ispunjenje javnog interesa. U sve ove aktivnosti uključen je velik broj pravnih i fizičkih osoba, pa su jasna komunikacija, međusobna suradnja i stručna koordinacija uvjeti za uspjeh.

[important]
Gradonačelnik Bubalo je na sastanku gradonačelnika sa pročelnicima izvijestio o namjeri Grada Osijeka za potpunim izmještanjem željezničkog prometa izvan grada te njegovim čvorištem blizu poligona C.
[important]

VIDEO:
{youtube}-SzsOB5nJUI{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


TEKST: Radio Osijek i  www.osijek.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!