Vijesti / Osijek

Jača suradnja između gradova Osijeka i Vicenze

Jača suradnja između gradova Osijeka i Vicenze

Gradonačelnik Krešimir Bubalo, sa suradnicima, boravi u službenom posjetu talijanskoj Vicenzi, gdje je s gradonačelnikom Vicenze Achilleom Variatijem potpisao Pakt o prijateljstvu.

Grad Vicenza, talijanski je grad koji je u ratnom razdoblju i odmah poslije rata pomagao Gradu Osijeku u humanitarnom smislu te donacijama za obnovu HNK u Osijeku i Tekstilne škole.
Suradnja je uspješno nastavljena, a novopokrenuti projekt „Art & Earth“ kojim se promiču aktivnosti utemeljene na Milenijskim razvojnim ciljevima UN-a, a koji se financira sredstvima EU-a, uspješno provode partneri gradovi Osijek i Vicenza. Budući da su iskustva suradnje na ovom EU projektu izuzetno pozitivna plan je nastaviti suradnju kroz novi projekt „European School of Singing“.

U skladu s navedenim gradonačelnici su pokrenuli inicijativu potpisivanja Pakta o prijateljstvu ovih dvaju gradova, a svečanom potpisivanju ovog Pakta prethodio je i radni sastanak u službenim prostorijama Grada Vicenze.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna od tema razgovora na sastanku gradonačelnika Krešimira Bubala i Achillea Variatia je mogućnost povezivanja našeg HNK-a i obnavljanje suradnje Škole za tekstil i dizajn u Osijeku s kompatibilnim institucijama s područja Vicenze.

Vicenza je grad poznat po malom i srednjem poduzetništvu (do prije godinu dana na svakih 9 stanovnika postojalo je jedna tvrtka, ali se na žalost u vrijeme krize i to mijenja) te je na dnevnom redu bila i mogućnost organizacije zajedničkog Foruma malog i srednjeg poduzetništava. Gradonačelnik Bubalo domaćinima je predstavio gospodarske zone i mogućnosti poslovanja u Osijeku. Jedna od mogućnosti o kojima se raspravljalo je i mogućnost organizacije studijskog putovanja malih proizvođača sira s našega područja u Vicenzu, kojoj je to jedna od osnovnih grana.

Osim navedenog, utvrđene su i druge točke buduće suradnje, a to su: razvoj industrije, poglavito vezano uz izgradnju pročišćivača u Osijeku, razvoj tehnologija za uštedu energije, aktivno će se raditi na jačanju trgovinske razmjene, obrazovanja, zdravstva, te povezivanju lokalnih sveučilišta, isto tako radit će se na povezivanju komunalnih poduzeća, kao i gospodarskih komora, te na području sporta s naglaskom na nogometu.
Jedna od najvažnijih točaka sastanka bila je i kandidatura Tvrđe za UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine. Naime, Vicenza je od 1994. godine pod zaštitom UNESCO-a te bi nam njihova iskustva, kao i pisana, ali usmena potpora, dobro došla te je ovim povodom organiziran i sastanak s tvrtkom Vicenza É, koja se brine o kulturnoj baštini Vicenze, uvrštenoj na UNESCO-ovu listu.

Utvrđeno je da će u budućnosti turizam i turistička promidžba biti jedan od vidova suradnje, a dogovoreno je da će se putem turističkih zajednica izmijeniti i programi turističkih posjeta koji će biti ponuđeni turističkim agencijama da ih uvrste u svoju turističku ponudu, gdje će se svakako svoje mjesto imati i lovni turizam. Gradonačelnik Bubalo istaknuo je kako bi na ovogodišnjem OLJK-u svakako volio vidjeti i goste iz Vicenze.
Nakon službenog posjeta Vicenzi gradonačelnik Bubalo će s predstavnicima Rektorata i Osječko-baranjske županije posjetiti i tehnološki park VEGA u Veneciji. Svrha studijskog posjeta parku VEGA je prikupiti „know how“ za budući tehnološki park u Osijeku.

Blaženka Alerić, www.osijek.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!