Vijesti / Osijek

Prijeti velika najezda komaraca, novca za tretmane nikada manje

Prijeti velika najezda komaraca, novca za tretmane nikada manje

Hoće li stanovnike Osijeka i okolice ove godine pojesti komarci?! Ovo alarmantno pitanje nameće se nakon saznanja da su  sredstva za tretiranje letećih krvopija smanjena za čak trećinu!

Hoće li stanovnike Osijeka i okolice ove godine pojesti komarci?! Ovo alarmantno pitanje nameće se nakon saznanja da su zbog krize u gradskom proračunu za ovu godinu sredstva za tretiranje letećih krvopija smanjena za čak trećinu, s prošlogodišnjih 13,5 milijuna na 9,4 milijuna kuna (s PDV-om), a pomoći od države opet – nema. I ove godine borbu protiv komaraca predvodit će Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s Gradom (i jednim dijelom Županijom) i Odjelom za biologiju osječkog Sveučilišta. Iako sezona izlijetanja letećih napasnika tek slijedi, ravnatelj Zavoda Stjepan Rudan prilično je zabrinut.

"Prošla godina bila je iznimno poplavna pa nam ni tih 13,5 milijuna, a niti uključivanje Županije nije dovoljno pomoglo. Sada će se, koliko znam, Županija uključiti samo s 300 tisuća kuna, a prošle godine, zajedno s najugroženijim gradovima i općinama, dali su oko tri milijuna. S druge strane, sredstva Grada su 30 posto manja i, ako godina bude i približna lanjskoj prema količini vode, to nam neće biti dovoljno ni za pola tretmana. Neće pomoći ni činjenica da smo u protekla dva mjeseca obavili zimsko tretiranje komaraca u 48 tisuća podruma i šupa", upozorava Rudan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Prošle godine za larvicidne tretmane potrošili su približno 60 tona ledenih granula na gotovo 7.000 hektara u Osijeku i okolici, te 2.000 hektara na području Parka prirode Kopački rit, dok su zamagljivanje odraslih komaraca obavili na 30 tisuća hektara. Koliko će moći obuhvatiti ove godine, ovisi isključivo o novcu.

"Ovih dana sklopit ćemo novi ugovor s Gradom i sve definirati. Početak tretiranja ovisi o tome kakve će biti temperature zraka, ali očekujemo da ćemo s larvicidnim tretmanima krenuti koncem ožujka. No, ponavljam, to neće biti dovoljno ako sezona bude poplavna", ističe. Gradonačelnik Krešimir Bubalo priznaje kako Grad Osijek izdvaja osjetno manje novca, ali tvrdi kako to nije glavni problem.

"Recesija je i to je maksimum koji možemo izdvojiti. No, to bi bilo dovoljno kada bi se uključile i susjedne jedinice lokalne samouprave i posebno država. Ne možemo mi plaćati za tretiranje tuđih područja... Zato ćemo ponovno pisati Vladi RH i tražiti da pronađu novac za komarce. Obećavali su davati osam milijuna kuna godišnje, a već tri godine nisu dali ništa", kritizira Bubalo.

NOVE GRANULE NISU SPREMNE

Nedavno je Osječanin Matijas Imrešković dobio prvu nagradu i 25 tisuća kuna na natječaju za Najbolju poduzetničku ideju u Osječko-baranjskoj županiji, koja je obuhvaćala proizvodnju efikasnijih granula za uništavanje ličinki komaraca. Imrešković tvrdi kako su njegove granule 80 posto učinkovitije od postojećih tzv. ledenih granula, te 40 posto jeftinije, a njihova primjena mogla bi početi već u svibnju. Rudan tvrdi kako to baš nije tako.

"Sve je to možda i točno, ideja je dobra, ali te granule su tek u fazi razrade. Odjel za biologiju i Zavod moraju ih prvo višestruko testirati, a primjena sigurno ne može početi još dvije do tri godine. Te granule moraju se još usavršiti, a do njihove eventualne primjene mi ćemo i dalje proizvoditi i koristiti svoje granule", najavljuje.

 

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!