Vijesti / Osijek

Odvajanje Tenje od Osijeka?

Odvajanje Tenje od Osijeka?

Odvajanje Tenje od Osijeka ideja je o kojoj se intenzivno razgovaralo 2007. godine, a tadašnji predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje općine Tenja Josip Mihaljević (HDZ) danas je predsjednik Mjesnog odbora Tenja koji još uvijek pripada Gradu Osijeku.

Kako kaže ovaj 25-godišnji predsjednik MO, želja za osnivanje općine još uvijek postoji, a iz pozicije predsjednika Vijeća MO, kaže, još više mu je žao što općina nije osnovana još prije nekoliko godina.

- Nisam i ne mogu biti zadovoljan ulaganjima u Tenju u kojoj živi oko devet tisuća stanovnika. Još uvijek imamo ulice bez asfalta, kuće bez prilaza, probleme s rasvjetom i druge osnovne komunalne probleme, a uz proračun od 450.000 kuna, koliko nam je pripalo ove godine, ne možemo napraviti praktički ništa. Primjerice, prošlogodišnji je proračun bio više od 800.000 kuna. I dalje sam uvjeren da bismo se bolje razvijali kao Općina, ali ne mislim ništa forsirati među mještanima i ovu ćemo priču opet aktualizirati za godinu ili dvije, kada se strasti slegnu i situacija još jednom objektivno promotri, kaže Mihaljević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uzor vidi u drugim općinama u blizini Osijeka koje se bez većih problema samostalno razvijaju mnogo boljim tempom nego je slučaj u Tenji. Kao primjer i svojevrsni uzor Mihaljević ističe Općinu Antunovac u kojoj se otvara gospodarska zona te je uređena praktički kompletna komunalna infrastruktura. No, vrijeme kada se intenzivno razgovaralo o odvajanju, prikupljali su se i potpisi onih koji su bili protiv odvajanja od Osijeka pa se na kraju cijela situacija primirila.

U Antunovcu iz svog proračuna uspijevaju sufinancirati prijevoz za mještane, dijeliti stipendije, uređivati groblja, prostorije nogometnog kluba, Hrvatski dom i uređivati ceste, nogostupe, rasvjetu... Zašto i mi to ne bismo mogli samostalno? Uostalom, Tenja ima i prednosti u odnosu na Antunovac, imamo i više stanovnika, poljoprivredne površine, 200 firmi, 100 obrta...”, objašnjava Mihaljević.

Primjer Antunovca

Načelnik općine Antunovac Ivan Anušić u osnivanju općine Tenja vidi pozitivan pomak za tamošnje stanovnike. "S toliko stanovnika i mnogo poljoprivrednih površina, rekao bih da bi im godišnji proračun mogao biti mnogo veći od našeg u Antunovcu, možda i 13 milijuna kuna ili čak i više. S tim bi novcem mogli rješavati konkretne probleme i raditi na brojnim projektima, a istodobno sufinancirati karte za prijevoz učenika ili umirovljenika, financirati rad udruga i klubova, ali i, što je najvažnije, kroz konkretne projekte privlačiti novac iz fondova Europske unije. Mi u Antunovcu imamo 11 zaposlenika, a vjerujem da bi u Tenji bilo dovoljno 15, a to predstavlja godišnji trošak od otprilike milijun kuna", kaže Anušić.

Koja je procedura i tko odlučuje o odcjepljenju?

Prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u RH izdvajanje naselja iz sastava jedne jedinice lokalne samouprave i osnivanje nove jedinice lokalne samouprave mogu predložiti predstavnička tijela jedinica, odnosno jedna trećina građana s prebivalištem na području naselja za koja se predlaže promjena. Predlagatelji su dužni pribaviti i očitovanje županijske skupštine te prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske na predloženu područnu promjenu. Zanimljivo je da bi u takvoj proceduri Grad Osijek bio zaobiđen kao tijelo koje bi trebalo dati svoje mišljenje o opravdanosti prijedloga za izdvajanjem jednog od svojih naselja.

Bubalo protiv

Komentirajući ponovno pokretanje incijative za odcjepljenje Tenje, gradonačelnik Krešimir Bubalo najprije je dao jednu opću (i općeprihvaćenu) ocjenu - u Hrvatskoj je ionako previše jedinica lokalne samouprave. "Grad Osijek značajno ulaže u Tenju, a ulagat ćemo i dalje. Upravo ovih dana imali smo sastanak oko projekta društvenog doma čija gradnja počinje ove godine. Uz razminiranje, uređene su ceste, nogostupi, parkirališta, biciklističke staze, škola, gospodarska zona (14 milijuna kuna)... a nastavlja se i uređenje kanalizacije. Ustrojem nove jedinice samo bi se dodatno gomilao broj zaposlenih u javnoj upravi", kaže gradonačelnik.

- U proteklih nekoliko godina Grad je u Tenju uložio 50-ak milijuna kuna. Više ulažemo u Tenju, nego što država ulaže u Osijek, kaže Bubalo.

TEKST: Ivan Sekol (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!