Vijesti / Osijek

Danas i sutra prijave za popisivače stanovništva

Danas i sutra prijave za popisivače stanovništva

Brojni građani Hrvatske željno išćekuju popis stanovništa i to ne kako bi doznali njegove rezultate, već u ovo vrijeme besparice zaradili pokoju kunu.

A prvi prag koji moraju proći kako bi bili korak bliže postati popisivačima za stanovnike Osječko-baranjske županije ispunjavanje je upitnika, a koje će za većinu gradova biti sutra i u subotu. 

Svi zainteresirani kandidati za sudjelovanje u Popisu 2011 godine trebaju pristupiti ispunjavanju upitnika za prijavu popisivača i kontrolora, a koja će se za područje Osječko-baranjske županije održati u petak i subotu.
U Osijeku Upitnik će se moći popuniti na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u vremenu od 8 do 13 sati ovisno o početnom slovu prezimena. U Belom Manastiru upitnik će se moći ispunjavati danas u vremenu od 8 do 13 sati u Velikoj vijećnici u ulici Imre Nagya 2d. I u Donjem Miholjcu upitnik će se ispunjavati danas i to u dvorani DVD-a u ulici Đure Basaričeka 4, dok će se u Đakovu upitnik moći ispunjavati u subotu u dvorani DVD-a u Splitskoj ulici 21.

Na mjesta podnošenja prijava je obavezno ponijeti identifikacijsku ispravu i kemijsku olovku koja piše crno ili tamno plavo. Rezultati odabranih kandidata za popisivače bit će objavljeni 18. ožujka na mjestima podnošenja prijava kandidata., u sjedištima gradova, općina te na web stranicama Osječko-baranjske županije www.obz.hr

Odabir potencijalnih kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete (punoljetna osoba s najmanje završenom srednjom školom i čitkim rukopisom) izvršit će se na temelju analize Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora, prema kriterijima koje određuje Državni zavod za statistiku.
Za izabrane će biti organizirana obavezna predavanja na kojima će se upoznati s metodologijom i organizacijom.
Poduke kontrolora bit će organizirane u ispostavama od 21. do 24 ožujka, dok će poduke popisivača biti organizirane u popisnim centrima od 28. do 31. ožujka.

Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni pristupiti završnom testu, na temelju čega će biti izabrani popisivači i kontrolori. Završni test bit će jedinstven za cijelu državu te će provjeravati razumijevanje metodologije s poduke na praktičnim primjerima.
Popisivanje na terenu trajat će od 1. do 28. travnja. Popisivač je na terenu od jutra do navečer, većinu tog vremena provodi popisujući, a dio vremena sa kontrolorom koji provjerava ispravnost materijala. To znači da se od popisivača očekuje puni dnevni angažman, uključujući subote i nedjelje, te u vrijeme dok traje popis ne može paralelno raditi neki drugi posao odnosno aktivno pohađati školu/studij.Naknada popisivača ovisit će o broju jedinica (osoba, kućanstava i stanova) koje popisivač popiše u popisnom krugu koji će mu biti dodijeljen.

Tekst: www.stv.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!