Vijesti / Osijek

Ponovno štrajk u pivovari

Ponovno štrajk u pivovari

Od jučer u 6 sati, radnici osječke Pivovare su u štrajku. Treći je to najavljeni štrajk u Pivovari u posljednjih godinu dana. Glavni razlog: nepotpisivanje kolektivnog ugovora, ali i sumnje na brojne kriminalne radnje.

Opet iste slike na ulazu u osječku Pivovaru. 70-ak radnika, velika većina onih koji su zaposleni na neodređeno, u štrajku je. U ovoj tvrtki hrvatsko pravosuđe dopušta kriminalne radnje i moguće kazneno djelo isisavanja novca, a rezultat čega je neviđenja tortura i strahovlada koju direktor Komak provodi, pa smo organizirali štrajk – kažu sindikalisti.

Dvije godine Komak oteže s potpisivanjem kolektivnog ugovora, kažu sindikalisti, a u međuvremenu je pronašao svoj kućni sindikat s kojim je potpisao kolektivni ugovor, daleko niže kvalitete od onoga koji traže.
Osim toga, sindikalisti smatraju bezobraznim što istrage zbog kaznenih prijava koje su podnijeli sindikati i posjedinci traju toliko dugo.
"Direktno optužujemo Trgovački sud u Osijeku da dok se vodi sudski postupak na temelju tužbe Fonda za privatizaciju za 48% dionica, da se događaju fiktivne prodaje dionica. Fond je zatražio zabrani raspolaganja dionicama dok traje sudski postupak, a pravosuđe nije reagiralo." - rekao je Ozren Matijašević iz hrvatske udruge sindikata.

Štrajk kažu u sindikatu, neće prestati sve dok Komak ne pristane na njihove zahtjeve i prihvati sistematizaciju radnih mjesta kroz katalog, a taj katalog bude sastavni dio kolektivnog ugovora. No, je li Komak u stanju organizirati proizvodnju za vrijeme štrajka? Upitali smo njega. Kaže kako mu štrajk ne smeta.
"75% ljudi radi. Oni nam ne smetaju, mi radimo normalno i želimo raditi dalje. Oni neka štrajkaju godinu-dvije dana. Tu će biti sudovi, vidjet ćemo što ćemo napraviti."
Upitan zašto je sjedište tvrtke iz Osijeka izmješteno u Vinkovce, Komak nije htio ulaziti u detalje, već tek rekao da je tako tražio poslodavac. A sam Komak tražio je danas i angažirao zaštitare kako bi sindikaliste spriječio da uđu u Pivovaru. 

Sindikati traže da se zabrani daljnje raspolaganje dionicama, da se ubrzaju istražne radnje oko 5 novoosnovanih tvrtki za koje sumnjaju da služe za isisavanje novca. Sve uključene skupine hrvatskog društva pozivaju da se ujedine protiv nepravde i tajkuna potpomognutih neučinkovitim hrvatskim pravosuđem. Kako nijedna od strana za sada ne pokazuje da bi pregovori mogli uskoro nastupiti, štrajk se nastavlja.

Tekst: www.stv.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!