Vijesti / Osijek

Revitalizacija Tvrđe

Revitalizacija Tvrđe

Gradska uprava planira revitalizaciju zapuštenih prostora u Tvrđi, i to onih pokraj Isusovačke gimnazije i Bastiona, tamošnje kule i zgrade nekadašnje pekare (Caritas).

Ideja za buduću namjenu tih atraktivnih prostora je nekoliko; od “inkubatora umjetnika” do prostora za muzej branitelja ili tehnički muzej. “Ako želimo da Tvrđa uđe na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine, u Tvrđi trebaju turistički uredi, galerije, mali restorani, autohtoni obrti...”, poručila je nedavno dogradonačelnica Danijela Lovoković, koja je ovih dana i povela gradsku delegaciju u obilazak tih prostora.

Nekoliko je zanimljivih lokacija na ovom području, a mahom je riječ o praznim gradskim prostorima. Osim prostornih, imamo potreba osiguravanja dodatnih atraktivnih sadržaja za privlačenje turista u Tvrđu. Prije desetak dana obišla sam prostor pekare, zgrade koju danas djelomično koristi Caritas. Prema mojoj procjeni, objekt ima oko 3.000 kvadrata, krov je obnovljen, zidovi su u dobrom stanju, a potrebno je, u dogovoru s konzervatorima, urediti zidove, podove i drveno stubište. No, stanje je bolje nego što sam mislila”, kaže dogradonačelnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govoreći o eventualnim sadržajima, kaže da gradska uprava traži prostor za muzej branitelja te tehnički muzej (ili tehnički odjel pri Muzeju Slavonije), za koji je, primjerice, zanimljiva činjenica da u pekari i dalje postoje tri stare peći za kruh. Veliki su izgledi, pak, da tamo svoj dom nađe i, kolokvijalno nazvani, “inkubator umjetnika”.

U posljednje vrijeme često nas zovu osobe koje su diplomirale na našoj Akademiji ili njihovi roditelji, koji se žale da se u dvosobnom stanu nemaju gdje okrenuti od skulptura ili platna svoje djece, te traže prostore za ateljee. Mogli bismo spojiti ugodno i korisno, njima osigurati prostor, a za Tvrđu novu atrakciju. Ateljei bi ujedno bili i prodajni prostori, što je u skladu s pričom oko UNESCO-a”, dodaje Lovoković.

U obilasku su stoga bili ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković, predsjednik Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić i direktor Regionalne razvojne agencije Stjepan Ribić. Njegova će uloga biti pokušati za ovaj projekt osigurati novac iz EU fondova.

Novac iz EU fondova

"Velik je broj umjetnika koji traže prostore. Taj objekt i danas djelomično koristi Caritas. Razgovarao sam s vlč. Ivicom Rebićem, njima treba manji dio objekta. Premda je svojevremeno bilo investitora zainteresiranih za izgradnju poslovne škole, zbog konzervatorskih uvjeta njima je obnova bila prezahtjevna, no vjerujem da će se prostor moći prilagoditi za ataljee. Obratit ćemo se EU fondovima. Naša je intencija pripremati kvalitetne projekte te tražiti svaku mogućnost financiranja iz drugih izvora", kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo.

TEKST: Mario Mihaljević (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!