Vijesti / Osijek

VIDEO: Ambiciozni planovi revitalizacije Tvrđe

VIDEO: Ambiciozni planovi revitalizacije Tvrđe

Stara osječka gradska jezgra nastala početkom osamnaestog stoljeća posljednje tragove svojega vanjskoga ruba izgubila je nakon prvog svjetskog rata, kada je gradska vlast ciglu iz zidina prodala za elektrifikaciju tramvaja. Godinama se u Osijeku pričalo o vraćanju staroga izgleda gradu, a nedavna obnova Vodenih vrata otkrila je i kako bi takav projekt mogao biti i rješenje za jedan veliki problem Tvrđe.

dbf3bfd652dc0c45ae11a35ff98fc851.jpg

Danas je predstavljena studija koja bi u funkciju stavila stare odvodne jarke koji su postojali u 18. stoljeću. Studiju obnove ovog bisera baroka u Hrvatskoj sačinio je povjesničar Zlatko Uzelac predvidjevši nekoliko faza, a prva je obnova Vodenih vrata izgrađenih prije 300 godina.
Osim što bi se riješio problem odvodnje, obnovljena bi Tvrđa bila još veći mamac za turiste
, što pokazuju primjeri europskih gradova koji su obnovom svojih starih utvrda postali poželjna turistička odredišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1efb4313b5a076d6214dff2849f67be6.jpg

Osim Hrvatskih voda potporu projektu daje i Agencija za obnovu Tvrđe, Restauratorski odjel, Arheološki muzej, Vodovod Osijek, Regionalna razvojna agencija te grad Osijek.
Sljedeći korak ocjena je studije, a prema optimističnijim prognozama, taj bi se projekt mogao ostvariti u roku od pet godina, krene li se punom parom. Što se pak tiče financiranja, troškovi za sada nisu poznati, no svakako će se dio tražiti u predpristupnim fondovima.

VIDEO:
{youtube}Qy6piit7kB0{/youtube}



osijek-tvrdja-obuhvat3495

osijek-tvrdja-obuhvat4495

osijek-tvrdja-obuhvat6495


TEKST: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!