Vijesti / Osijek

Obnova dvorca Pejačević

Obnova dvorca Pejačević

Jesenas je, nakon višegodišnje potrage, Družba Marijinih sestara od čudotvorne medaljice našla kupca za dvorac Pejačević u Strossmayerovoj 141 i Poliklinika Medicol investira u skupo detaljno uređenje registriranog zaštićenog kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture.

Dvorac ima veliku dvoranu, središnji paviljon je uzdignut na kat, a u istočnom krilu tvrtka Monte Mont pomaže u istražnim radovima.

"Izdani su uvjeti za radove, konzervatorska studija je završena i trenutno se u prvoj fazi obavljaju pripremni istražni radovi u istočnom krilu dvorca u unutrašnjosti i na pročelju. Prošli tjedan na terenu oduševilo me otkriće - na zidovima i stropovima otkriveni su originalni oslici! Bili su prežbukani i prebojeni, a konzervatorsko-restauratorskim zahvatima bit će moguće rekonstruirati originalne klasicističko-iluzionističke slike. Drago mi je što investitor Medicol potpuno razumije nužnost obavljanja svih radova bez ijedne primjedbe na troškovnik. Postupno, u skladu s konzervatorskom studijom Tone Papića i s projektom (Dies Valpovo) bit će obnovljena oba krila, dvorana, središnji prostor u prizemlju, kat pa i kovana ograda. Park će biti hortikulturno uređen prema izvorniku s motiva starih razglednica", kaže Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Časne sestre se ne sele

Dvorac je u 210-godišnjoj povijesti od prvog grofa Sigismunda Pejačevića nadživio više vlasnika i nekoliko devastacija, osobito prilikom prenamjene i korištenja prostora za bolničku rehabilitaciju. Poslijeratno propadanje iseljene građevine, kako je više puta isticala poglavarica DMS s. Kleofina Lekić, teško se sprječavalo zbog nedostatka novca, no ipak klasicistički je stil gradnje ostao sačuvan u trima krilima. U stambenom dijelu u Domu sv. Josipa je sjedište Hrvatske provincije DMS i tu do daljnjega ostaju časne sestre.

TEKST: Nevenka Špoljarić (Glas Slavonije) / FOTO: G. Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!