Vijesti / Osijek

VIDEO: 3D prezentacija Trga na Jugu 2

VIDEO: 3D prezentacija Trga na Jugu 2

Stanovnici osječke Gradske četvrti Jug 2 već neko vrijeme žele mjesto na kojem će se okupljati, družiti i gdje će se održavati razne kulturno-zabavne manifestacije.

Želja bi im se ove godine mogla ispuniti, jer je u planu izgradnja njihovog prvog trga sa spomen-obilježjem prema idejno-arhitektonskom rješenju osječkog arhitekta Brune Rechnera. Njegova je ideja bila stvoriti prostor na kojem će se prožimati uspomene, ali i koji će kaže, buditi nadu u vedrije sutra.

BRUNO RECHNER: Riječ je o mreži bijelih kvadrata, dimenzija metar puta metar, koje nose simboliku svakog kvadrata hrvatske zemlje, a isto tako imaju simboliku šahovnice naše zastave, grba. Naravno ta bjelina u kojoj se ocrtava i nebo i daje uzvišen dojam kad pristupamo tom trgu, nepravilno je prekinuta sa nijansama tri sive boje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Te nijanse sive boje dodaje Rechner, predstavljat će ratne ožiljke. A središnje mjesto budućeg trga površine 1.800 četvornih metara, rezervirano je za spomen-obilježje.

BRUNO RECHNER: To je jedna kocka dimenzija 3 puta 3 metra, koja je izrađena od crvenog stakla i posebno je zanimljiva noću jer titrajuće svjetlo koje  će u njoj biti realizirano zapravo tinja poput vječnog svjetla i na taj način predstavlja hrabrost i  ponos tih branitelja sa Juga II.

Točan datum početka radova još nije poznat. No, kako doznajemo iz Gradske uprave, izgradnja trga bi mogla započeti na ljeto.

DANIJELA LOVOKOVIĆ: Zasada je sve u redu i čekamo da prođe taj redovni postupak da bi dobili lokacijsku dozvolu, nakon toga potvrdu projekta i raspis nadmetanja da se ide u uređenje trga.

BRUNO RECHNER: Trg je zamišljen da se izvede u jednoj fazi, ali rješenje omogućuje i etapnost izvođenja. Trg je u trenutku kad ishodujemo sve dozvole moguće vrlo brzo realizirati.
Vremenski je to otprilike od trenutka ishodovanja svih dozvola, najduže godinu dana.

Vrijednost novog, ujedno i prvog trga na Jugu dva procjenjuje se na dva i pol milijuna kuna. Prvi su koraci učinjeni, sad samo treba pričekati da i ovaj dio grada dobije svoje središnje mjesto okupljanja.

VIDEO:
{youtube}bC9n99bwEN0{/youtube}

{youtube}TtA7k1Nzz5k{/youtube}



TEKST: Stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!