Vijesti / Osijek

Učestalo opijanje maloljetnika

Učestalo opijanje maloljetnika

Jedna anketa provedena među osječkim 15-godišnjacima skrenula je pozornost na alarmantno stanje vezano uz alkoholizam među maloljetnicima.

Dr. Marija Kribl, iz osječkog Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, upozorava da 70 posto ispitanika iz te populacije ne smatra da je alkohol psihoaktivno sredstvo.

- Ako uzmemo u obzir to da je prema anketi 50 posto mladih smatralo da su cigarete opasne, njihov odnos prema alkoholu doista je zabrinjavajući - kaže dr. Kribl, dodajući kako mladi Osječani zapravo piju samo s ciljem da se napiju, i to bez ikakvih kočnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takav neodgovorni odnos prema sebi inicira razne druge probleme, prije svega maloljetničko nasilje i često sudjelovanje u prometnim nesrećama s najtežim posljedicama. Zabrinjavajuća je i činjenica da mladi uz alkohol piju i lijekove iz kućnih ljekarni, mahom antidepresive. To, uz zdravstvene, donosi i druge ozbiljne posljedice, između ostaloga i stupanje u rizične spolne odnose koji mogu rezultirati zarazom spolno prenosivim bolestima i maloljetničkom trudnoćom.

Oni koji su se već toliko napili da ne znaju za sebe završe na pedijatrijskom odjelu Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje ostaju i po nekoliko dana. Među njima nisu rijetkost ni djevojčice u dobi od oko 13 godina. Bolnica o svemu obavještava policiju, koja nakon određenog vremena dolazi u kućni posjet obitelji tinejdžera, ili djeteta, koji je pretjerao s alkoholom. Ako je riječ o izoliranom slučaju, njihov posjet uvelike će pomoći da dijete ili mlada osoba to ne ponovi, no ako se radi o malodobnoj osobi koja se učestalo želi dokazivati konzumirajući ogromne količine alkohola, to neće biti i jedini policijski posjet. Iz PU osječko-baranjske navode da oni nemaju konkretne podatke o alkoholiziranim maloljetnicima, već na njih obično naiđu kada je u pitanju narušavanje javnog reda i mira.

Dr. Blaženko Vinković, voditelj osječke Hitne pomoći, kaže da nema mnogo mladih koje voze u bolnicu u rizičnom stanju, alkoholnoj komi.
- Dogodi se po jedan slučaj u dva-tri tjedna. Najčešće kada nam jave da netko pijan negdje leži, pozove se i policija. No, tada se, čim vide policajce, mladi najčešće u sekundi “otrijezne”, naglo dođu k sebi, pa i nije potrebna naša intervencija - kaže dr. Vinković.

Ni u Centru za prevenciju i liječenje za bolesti ovisnosti ni u osječkom Klubu liječenih alkoholičara nema čestih slučajeva da k njima pomoć dolaze tražiti mlađe osobe.
- Ne dolaze djeca, ali ipak dođe nešto mladih, koji se pojave nekoliko puta i odu. Problem je u tome što mlade treba liječiti, a ne stare - kaže Đuro Tomić, terapeut za bolesti ovisnosti u Klubu liječenih alkoholičara “Vladimir Hudolin”.

TEKST: Sandra Lacić (Glas Slavonije) / FOTO: Ilustracija - SiB.hr arhiv


Izdvojeno

Reci što misliš!