Vijesti / Osijek

Obnova osječke konkatedrale - toranj najugroženiji

Obnova osječke konkatedrale - toranj najugroženiji

  Svake godine dotacijama Grada Osijeka, Ministarstva kulture i darom župljana gornjogradskoj Župi sv. Petra i Pavla apostola nastavlja se obnova konkatedrale.

Problem je što je svaki zahvat na zaštićenom spomeniku kulture skupocjen jer konkretno za obnovu opasno ugroženog crkvenog tornja župa nema milijune kuna pa ni 1,7 milijuna kuna koliko stoji obnova orgulja.

Naša se župna crkva, konkatedrala, obnavlja još od ratnih stradanja, ali i zbog dotrajalosti nekih ukrasa. Prema elaboratu akademskog kipara Milovana ŠeganaObnova zidnog plašta i kamene plastike” završena je obnova najoštećenijeg sjevernog dijela konkatedrale. Sada je najugroženiji dio crkveni toranj na kojemu su mnoga oštećenja. Da bi se moglo pristupiti obnovi tornja, potrebno je mnogo novca jer treba načiniti elaborat za dizalo zaštićeno žičanom konstrukcijom za prijevoz radnika i materijala koji bi bio postavljen do najviše galerije i tako započeti obnovu od vrha, kao što se radi na zagrebačkoj katedrali. Kada će to biti, ovisi o priljevu novca, sada crkveni toranj čeka bolja vremena”, kaže mons. Adam Bernatović, konkatedralni župnik, dodajući da se odustalo od ideje podizne rampe za invalidne osobe ispred građevine, ali drugi se planovi ostvaruju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz nastavak vanjske obnove nastavljamo skupu obnovu preostalih desetak od 43 vitraja u konkatedrali. Obnova jednog može doseći do 150.000 kuna. Prikupljamo novac za obnovu orgulja i na natječaju je, među šestero ponuditelja iz Njemačke, Slovenije i Austrije s ponudama vrijednim od 1,600.000 do 3,000.000 milijuna kuna, odabran elaborat austrijskog ponuditelja za 1,7 milijuna kuna. Kad bismo skupili trećinu novca, obnova orgulja mogla bi početi”, zaključuje Bernatović.

Još dvije crkve na čekanju

 

Nakon privremenog postavljanja novog ozvučenja do kraja siječnja razglas njemačke tvrtke Straesser, vrijedan 36.155 eura, bit će trajno postavljen. U unutrašnjosti ćemo obnoviti oštećen granitni stup s desne strane od ulaza konkatedrale s oko 130.000 kuna. Župa nema prihode kojima bi pokrila sve te troškove uz troškove redovnoga održavanja (grijanje zimi stoji oko 15.000 kuna). Obnova crkve sv. Roka jedna je od najbolnijih ove župe jer nemamo 340.000 za obnovu unutrašnjosti, kao ni pet milijuna kuna za obnovu crkve sv. Ane na Aninom groblju”, kaže Bernatović.

TEKST: Nevenka Špoljarić (Glas Slavonije) / FOTO: SiB.hr arhiva


Izdvojeno

Reci što misliš!