Vijesti / Osijek

VIDEO: U 2010. u Osijeku 11,5% više rođenih nego umrlih

VIDEO: U 2010. u Osijeku 11,5% više rođenih nego umrlih

Premda je to optimistično, i dalje je umrlih za gotovo 8 tisuća više nego novorođenih. To znači – nastavlja se negativan prirodni prirast stanovništva započet 1991. godine.

Što se toga odnosa tiče, u Osijeku su brojke za prošlu godinu malo demografski optimističnije – 11,5% više je rođenih nego umrlih!

Rijetke su danas škole u Osijeku u kojima je gužva na hodnicima. U većini je njih učenika sve manje,  jer zadnjih se 20 godina bilježi stalni pad broja rođene djece. Posebno je zabrinjavajuća bila 2003. godina kada je u Hrvatskoj prvi puta u 100 godina rođeno manje od 40 tisuća djece. U Osijeku se već godinama bilježi sve više rođenih, premda je, u tom smislu, prošla godina malo zakazala.
U 2010. godini rođene su 2.562 bebe, što je u odnosu na 2009. manje za 263 bebe ili 9.31% - naglašava Danijela Babić voditeljica Matičnog ureda Osijek - Umrle su 2.294 osobe, što je u odnosu na 2009. više za 3.5%.  Ipak, prošle je godine rođenih bilo 11.5% više nego umrlih, tako da to nije alarmantna brojka.

Situacija nije alarmantna, ali ipak nedovoljna da bi se preokrenuo dugogodišnji negativan trend. Ne mijenja se ni trend najčešćih imena  - najviše je beba dobilo  ime Luka i Petra, slijede Marko i Lana, Petar i Lucija, Ivan i Iva, Karlo i Ema, Filip i Sara. Naravno,  ima i onih koji su imenom drukčiji od drugih ili su, primjerice, podlegli trendu sapunica – španjolskih i turskih – pa će im djeca nositi, u najmanju ruku, neobična imena
"Najneobičnija muška imena bila su Ali, Spartak, Suhan, Hefem Ronan, Rian, a najneobičnija ženska Atena, Camila, Chanel, Melek, Alleana, Talita"
Premda zakonom zabranjenih imena, zapravo, nema, ime se ne može sastojati od samo jednoga slova ili brojke. U svakom slučaju, čini se, prošla su vremena kada su djeca dobivala imena predaka, a neki roditelji kao da se i natječu tko će dati neobičnije i rjeđe ime. Nekima to, zaista, i uspjeva!

VIDEO:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

{youtube}QPT_YZJDMns{/youtube}

Tekst: D.Maršalek / www.stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!