Vijesti / Regija

VIDEO: Našičani obilježili Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca

VIDEO: Našičani obilježili Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca

Lovci diljem svijeta obilježili su jučer blagdan svojega zaštitnika Svetog Huberta. Središnje obilježavanje Dana lovaca u Osječko-baranjskoj županiji bilo je u Našicama gdje je prostor našičkog dvorca i parka ove godine dao poseban ugođaj uprizorenju legende o svetcu zaštitniku lovaca.

hubert495

Na koljena je pao plemić Hubert kada je tijekom lova na Veliki petak u šumi ugledao jelena s raspelom među rogovima. Odrekao se tada bogatstva i zemaljskih užitaka te postao svećenikom, a nakon smrti i svecem i zaštitnikom lovaca. Legenda o svetom Hubertu upriličena je ove godine po šesnaesti put u Osječko-baranjskoj županiji, nakon čega su se predstavnici lovačkih udruga sa svečanim zastavama uputili ulicama Našica na svetu misu uz glazbenu pratnju rogista.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lovstvo Osječko-baranjske županije ima najbogatiju i najdužu lovnu tradiciju na području cijele Hrvatske, s ponosom su naglasili lovci. Šest je ovdje lovačkih ureda s čak 113 udruga i oko 3.100 lovaca. Uz redovitu brigu o lovištima i divljači te promociju lova ove im je godine najvažniji zadatak bila obnova životinjskog fonda sitne divljači.

Iako je lovstvo na vrlo visokoj razini, na lovni turizam i ove je godine, na žalost, negativno utjecala svjetska kriza.

A puno bolji rezultati s pravom se mogu očekivati u budućnosti, jer predstoje velika ulaganja u lovstvo. Samo u prošloj godini novcem iz županijskog proračuna značajno je obogaćen životinjski fond, izgrađene su hladnjače u nekoliko društava, kao i drugi objekti, a kupljene su i svečane zastave za sva lovačka društva.

Lovci će se morati prilagoditi ulasku u Europsku uniju, no s obzirom da je hrvatska tradicija lovstva stoljećima vezana uz europsku, to neće biti problem, naglasio je Kraljičak. Dodao je i kako će se nastaviti ulagati u lovstvo koje je i dalje jedan od najvećih potencijala Županije.

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!