Vijesti / Regija

Nestaje selo Rozmajerovac nedaleko od Našica

Nestaje selo Rozmajerovac nedaleko od Našica

Rozmajerovac je jedno od 5.000 hrvatskih sela koje proživljava svojevrsnu agoniju umiranja. Stanovnika je iz dana u dan sve manje.

Rozmajerovac je jedno od 5.000 hrvatskih sela koje proživljava svojevrsnu agoniju umiranja. Stanovnika je iz dana u dan sve manje.

rozmajerovac495

U proteklih trideset godina velik broj stanovnika otišao je put Našica ili Požege. S kartom u jednom pravcu. Mjesto ima samo struju, bez vode, asfalta, autobusnih linija... Pješače tri kilometara do Granica u koje dolazi autobus samo kada djeca idu u školu. Danas je u selu desetak kuća s 30-ak stanovnika koji žive od poljoprivrede i izrade ogrjevnog drva. Devastirani i uništeni seoski dom i drveni zvonik jedini su društveni objekti. Nekada okupljalište mještana danas su nijemi svjedoci prošlih, boljih i sretnijih vremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mise su bile na Florijano kada smo u selu slavili kirvaj, a župnik je dolazio iz Zdenkovca. Oko zvonika se znalo okupiti puno mještana. Nekada je selo imalo pedesetak kuća, dvije trgovine, gostionicu. Mnoge su se kuće urušile, nestale u korovu i šikari. I zvonik se ne bi vidio od korova da ne brinem. Dok sam mogla, kosila sam sama, a sada dolazi unuk iz Požege koji pokosi moje dvorište i prostor oko zvonika. Nekoliko sam puta popravljala i raspelo pored zvonika. Strah me za zvono jer su Romi nekoliko puta dolazili, ali sam ih otjerala - kaže 77-godišnja Nada Kelbasa, čija je kuća pored starog zvonika.

Da Rozmajerovac ne postane potpuno zaboravljeno selo, potrudila se grupa entuzijasta, bivših stanovnika. Željni da Rozmajerovac zaživi za početak najavljuju okupljanje bivših i sadašnjih stanovnika. Susret Rozmajerovčana najavljen je u subotu, 4. kolovoza, na livadi u selu.

- Odlučili smo organizirati skup svih generacija i vjerujem da će postati tradionalan - rekao je Marko Zubaj iz Jelisavca koji je ovih dana najangažiraniji, a koji nam je bio i vodič u Rozmajerovcu. Od 80-ih godina prošlog stoljeća ne živi u Rozmajerovcu, ali je obećao sam sebi da kada ode u mirovinu da će nešto učiniti za selo. "Ovaj susret zapravo je početak moje misije. Vjerujem da će druženje i zabava iznjedriti ideje što dalje, odnosno kako obnoviti zvonik jer nam je to sada najvažnije te kako poboljšati uvjete života na selu. U Rozmajerovcu je uvijek bilo živo i bili smo prepoznati po sportu i zabavama. Postoje neki planovi, vidjet ćemo", ističe Zubaj.


Tekst: S.Fridl (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!