Vijesti / Regija

Komunalni redar na mjestu prekršaja može naplatiti kaznu čak do 1000 kuna

Komunalni redar na mjestu prekršaja može naplatiti kaznu čak do 1000 kuna

NAŠICE - Gradsko vijeće Našica donijelo je novu odluku o komunalnom redu kojom će pokušati stati na kraj nemarnim i neodgovornim građanima koji onečišćuju okoliš i ne brinu se za izgled grada.

Također, novom odlukom komunalni redari dobivaju veće ovlasti u obavljanju svog posla - moći će naplaćivati novčane kazne, ali i voditi prekršajni postupak.

No kad bi se komunalni redari slijepo pridržavali Odluke o komunalnom redu, većina građana bila bi u prekršaju, a kada bi im palo na pamet da kontroliraju svaku stavku odluke, trebalo bi ih zaposliti dvostruko.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, materijal nove odluke o komunalnom redu sadrži više od 100 odredbi kojima se definira uređenje naselja, održavanje čistoće, čuvanje i korištenje javnih površina, uklanjanje protupravno postavljenih predmeta, skupljanje, odvoženje i korištenje komunalnog otpada, sanitarno-komunalne mjere i držanje životinja na području grada.

Neke odredbe Odluke o komunalnom redu više bi spadale, recimo, u bonton, iz kojeg mnogima treba ponovljeni tečaj, u što se svakodnevno možemo osvjedočiti samo šetajući gradom.

Primjerice, čini se nevjerojatnim da detalj kao što je to da su vlasnici i korisnici zgrada, stanova i poslovnih prostorija dužni brinuti se za uredan vanjski izgled i čistoću pročelja, balkona, prozora i ulaznih vrata mora propisivati Odluka o komunalnom redu.

Nadalje, da se izlozi moraju redovito čistiti i prati, da zastave istaknute na zgradama moraju biti čiste i uredne. Također, da se plakati i oglasi ne smiju lijepiti na drveće, stupove javne rasvjete, ograde i autobusne nadstrešnice te da se ne smiju šarati i ispisivati grafiti po zgradama.

Da ne pričamo o uništavanju košarica za otpad i klupa u parku, neuklanjanju otpada, lišća i granja, snijega ili leda te odlaganju krša na javne zelene površine. Građani se podsjećaju i da je na prozorima, balkonima i ogradama okrenutim prema ulici ili trgu zabranjeno postavljati klimatizacijske uređaje i antene. Za sve navedeno prekršitelj može biti kažnjen novčanom kaznom između 400 i tisuću kuna.

Zbog povrede Odluke o komunalnom redu, komunalni redar može naplatiti kaznu do 1.000 kuna na mjestu počinjenja prekršaja, a ako prekršitelj u roku od tri dana ne plati kaznu na blagajni Grada, protiv njega se pokreće prekršajni postupak. Prekršajni sud može izreći kaznu u rasponu od 1.000 do 3.000 kuna za fizičke osobe, dok pravne osobe mogu biti kažnjene i do 5.000 kuna.

[blockquote]Kupanje u fontani stoji 300 kuna
Zbog kupanja u fontani i ubacivanja u nju stranih predmeta ili tekućine, Našičani će biti kažnjeni s 300 kuna. Toliki iznos platit će i ako konzumiraju alkohol na javnim površinama i u prolazu zgrade.[/blockquote]

Snježana Fridl (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!