Vijesti / Regija

Ukradena 52 znaka prodali u staro željezo

Ukradena 52 znaka prodali u staro željezo

Prometni su znakovi nestali s prometnica izvan naseljenih mjesta, i to uglavnom na mostovima i zavojima. Stupove na kojima su bili znakovi lopovi nisu odnijeli.
- Tijekom ove godine znalo se dogoditi da nestane poneki znak s prometnica, a to su radili mladi delinkventi kojima je krađa omiljena noćna zabava. No razmjeri ove krađe upućuju na zaključak da je to bila smišljena, ciljana i koordinirana akcija koju je počinila organizirana grupa, a razlog je preprodaja sekundarnih sirovina. Jer, mladi huligani uništavaju i oštećuju znakove, i teško da bi u jednoj noći ukrali tako veliku količinu znakova. Osim toga, uočili smo da nam se i prije godinu i pol dana, kada je porasla cijena željeza, dogodila velika krađa prometnih znakova - rekao je Božo Bošković, voditelj našičke Nadcestarije, i dodao kako je siguran da su prometni znakovi otuđeni radi preprodaje otkupljivačima sekundarnih sirovina.
Bošković stoga apelira na otkupljivače željeza da budu odgovorniji i bolje kontroliraju što sve stavljaju na vagu. Našička policija traga za nepoznatim počiniteljima, protiv kojih je podnesena kaznena prijava za krađu prometnih znakova. Drski su lopovi našičku Nadcestariju “olakšali” za 45.000 kuna, kolika je vrijednost ukradenih znakova te troškovi nabave novih i njihovo postavljanje. Osim materijalne štete, krađa prometne signalizacije ozbiljan je i sigurnosni problem, jer dok se znakovi ne zamijene, može doći do prometnih nesreća. Našička je Nadcestarija na glavne prometne pravce već postavila nove znakove.

Izbirljivi lopovi
Krađa znakova zabilježena je i na području Nadcestarije Orahovica. Nadcestar Vladimir Petričević kaže da su njih lopovi “opelješili” za 25.000 kuna. Na tri ceste nestalo je 36 znakova, ali, za razliku od Našica, lopovi nisu izbirljivi pa su ukrali i sedam stupova. “S ovakvom krađom dosad se nismo suočili. Huligani su obično znali počupati stupiće pokraj prometnica i baciti ih u travu, ali krađu znakova nismo imali”, kaže Petričević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Željezari otkupljuju i na crno
Mario Resler, suvlasnik MTC “Sekundarije” Našice, koja se bavi otkupom metalnog otpada, tvrdi da prometni znakovi u njegovoj tvrtki sigurno neće završiti. ”Surađujem s policijom i nema šanse da ukradeni prometni znakovi dođu do mene. Lopovi će ih sigurno odnijeti otkupljivačima koji rade na crno”, kaže Resler. Cijena je aluminija, od kojeg su izrađeni prometni znakovi, od 4 do 6 kuna za kilogram.

Snježana FRIDL www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!