Svečano obilježen Dan Grada i najveći blagdan Našica

Svečano obilježen Dan Grada i najveći blagdan Našica

nasice Dan

Program obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Antuna u Našicama je danas, 13. lipnja 2018. godine, počeo procesijom središtem grada i svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Potom su izaslanstva Grada i gostiju položili vijence, upalili svijeće i molili za sve poginule branitelje pred spomen obilježjem „Uskrsla Hrvatska“.

Središnji dio proslave bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kojoj su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, počasni građani Grada Našica general Mladen Markač i Vladimir Šeks te drugi uzvanici i gosti.

Nagrada Grada Našica za životno djelo posmrtno je dodijeljena Josipu Pavlusu, pa ju je predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić uručio Josipovoj djeci, a u ime svih nagrađenih najvišim javnim gradskim priznanjima zahvalila je Ninoslava Pavlus.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić na sjednici Gradskog vijeća podsjetio je da Našice imaju 789 godina dugu povijest i tradiciju, a naveo je konkretne pokazatelje o radu u proteklih godinu dana. Rekao je kako se bogatu kulturnu baštinu Grada Našica nastojalo očuvati i obnavljati značajne objekte, pa je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije vrijedne dva milijuna kuna za obnovu dvoraca, Gregerove vile, Trga Isidora Kršnjavoga, Trga dr. Franje Tuđmana, počela je i obnova krovišta malog dvorca, Grad pomaže obnovu crkve sv. Antuna Padovanskog…

Gradonačelnik posebno ističe brigu o najmlađima, odnosno produženje rada vrtića na cijelu godinu te uređenje objekata, osobito energetsku obnovu zgrade gradskog vrtića u vrijednosti tri milijuna kuna te osiguranje dodatnih 826.000 kuna za uređenje dijelova zgrade koji nisu predviđeni projektom energetske obnove. Osigurana su i sredstva za projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjih jaslica, a – kako dodaje gradonačelnik Miletić – povećana je i naknada za novorođenu djecu na 2.500 kuna. Iz gradskog proračuna prvi puta će se ove godine nabaviti knjige za sve osnovnoškolce, a Grad sa Županijom sufinancira besplatnu prehranu učenika.

Nedavno je počela provedba programa „Zaželi“ u vrijednosti 7 milijuna kuna u komu je zaposleno 50 žena koje brinu o 200 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada. Nastavljeni su i poslovi na izgradnji i rekonstrukciji cesta; rekonstrukcija ulica Vinogradske i bana Jelačića u vrijednosti 2 milijuna kuna, potpisan je ugovor za rekonstrukciju ulica u Martinu u vrijednosti 5 milijuna kuna, zatim Kralja Tomislava za 3 milijuna kuna, milijun kuna vrijedni su radovi u Franjevačkoj ulici, uredit će se prilaz Općoj bolnici Našice, 3,7 milijuna kuna osigurano je za energetsku obnovu zgrade gradske uprave i policije, proširuje se Industrijska zona… a naravno tu su i drugi projekti i uspjesi na području sporta, kulture, udruga i - ove godine najveći proračun u povijesti grada.

Župan Ivan Anušić čestitao je svim stanovnicima Našica njihov Dan te osobito blagdan sv. Antuna. Pohvalio je suradnju s gradonačelnikom i gradskom upravom, a naglasio kako su iskazani uspjesi upravo rezultat kvalitetnog i kontinuiranog rada svih gradskih struktura i građana. Ministar Kuščević je također pohvalio sustavan rad i suradnju na svim razinama te objavio podatak o provođenju Projekta Slavonija Baranja i Srijem.

- Od 18. listopada 2016. godine do 8. lipnja 2018. godine u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreni su projekti u vrijednosti 6.575.600.000 kuna, a od toga se 2.584.000.000 kuna odnosi na Osječko-baranjsku županiju. To je samo 30 posto onoga što planiramo ostvariti do kraja mandata jer je ciljana vrijednost 18,75 milijardi kuna – rekao je Kuščević

SiB.hr

 

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja