Vijesti / Regija

Ivan treba 36 tisuća eura za novi korak u život

Ivan treba 36 tisuća eura za novi korak u život

Bivši nogometaš NK Mladost Stipanovci i član DVD-a Stipanovci, 26-godišnji Ivan Kovačić iz Stipanovaca kod Našica posljednjih 5,5 godina vezan je za krevet i invalidska kolica.



On je, naime, u srpnju 2009. godine doživio tešku prometnu nesreću sletivši u kanal prilikom koje je došlo do ozljede vratne kralježnice i kompresije na leđnu moždinu. Operiran je peti dan u KBC Osijek, nakon čega je došlo do komplikacija kao što su teška upala pluća i puno zastoja srca. Stanje mu je bilo toliko teško da je tri dana proveo u induciranoj komi (uspavan) kako bi mu lakše izvlačili vodu iz pluća. Na odjelu intenzivne njege KBC-a Osijek proveo je 5 tjedana nakon čega je premješten na odjel neurokirurgije. Zbog pritiska na leđnu moždinu nastupa oduzetost od vrata na dolje. Na odjelu neurokirugije Ivan je proveo tri i pol mjeseca. Vježbajući s terapeutima počele su se vraćati funkcije u ruke. Ivan je teško podnosio sjedenje uslijed čega bi nastupale vrtoglavice i klonulost, što je dodatno otežavalo njegovu situaciju i onemogućavalo vježbanje.

Početkom studenog 2009. godine upućen je na rehabilitaciju u Varaždinske toplice gdje provodi 7 mjeseci. U toplicama se ti pokreti u rukama gube jer se malo radilo na tome. Osposobljavaju ga za upravljanje elektromotornim kolicima kojima Ivan upravlja bradom.

Njegovo opće zdravstveno stanje je dobro, ali je zbog ozljede vratne kralježnice danas tetraplegičar potpuno ovisan o pomoći drugih ljudi. Ivan ima osjete, ali nema motoriku, ne može micati ni ruke ni noge.

Za njega se brinu roditelji, a dok su oni na poslu s Ivanom bude susjed. Radnim danom, 4 sata dnevno, s Ivanom bude i osobni asistent kojeg mu je omogućila Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara, podružnica Osijek.

Ivan je vedra, vesela i društvena osoba, a vrijeme provodi gledajući filmove ili surfajući internetom. Računalom se služi pomoću štapića koji drži u ustima i njime tipka po tipkovnici.

Budući da Ivan ima spinalnu ozljedu leđne moždine, moguće je uspostaviti prijašnje stanje u čemu bi mu pomogla rehabilitacija u specijaliziranom centru u Njemačkoj (Unfallklinik Bavaria, Dresden). Rehabilitacija traje minimalno šest tjedana, a košta 36.000,00 eura. U tu cijenu je uključen osnovni paket usluga (smještaj, hrana, rehabilitacija) za Ivana i smještaj za njegovu pratnju (1 osoba). Taj iznos je potrebno uplatiti unaprije, a svaki dodatni lijek ili neplanirani pregled, tretman...se dodatno plaća.

Kako bi se Ivanu omogućio odlazak na potrebnu rehabilitaciju i pružila mu mogućnost da ponovno stane na svoje noge, pokrenuta je humanitarna akcija. DVD Stipanovci i NK Mladost Stipanovci organiziraju humanitarnu zabavu 27. ožujka u Vatrogasnom domu u Stipanovcima. U akciju su se uključili i brojni ugostitelji, firme i obrtnici s Našičkog područja i iz Općine Podgorač.

Svi ljudi dobre volje i srca koji žele Ivanu pomoći da doživi svoj san mogu to učiniti i uplatom na račun: Splitska banka, IBAN HR1223300033141068522.
U svrhu promicanja akcije pokrenuta je i Facebook stranica.

U Ivanovo i u ime njegove obitelji veliko hvala od srca svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu akciju.

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!