Vijesti / Regija

Projekt Grada Našica ''I ja želim postati brucoš''

Projekt Grada Našica ''I ja želim postati brucoš''

  Već četvrtu godinu za redom, Grad Našice omogućuje svojim maturantima besplatne instrukcije iz matematike za državnu maturu. Inicijator ovog projekta je Ivan Čeme, student 2. godine diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

 Kako je došlo do ideje za organiziranje ovih instrukcija?

Nakon što je naša generacija (1991.) bila pokusni kunić na državnoj maturi i kada mnoge stvari nisu bile definirane te nismo imali pristup svim informacijama, individualno smo se pripremali te su neki pojedinci išli na instrukcije te je to predstavljalo značajan izdatak za njihove roditelje. Ideja je došla sasvim slučajno i pomislio sam zašto ne bi organizirali takav projekt u Našicama. Sa idejom sam došao do Gradonačelnika Grada Našica, gospodina Krešimira Žagara koji je odmah prepoznao ovaj projekt kao kvalitetan i rekao je da će Grad stati iza njega. Prve godine je cilj bio da se okupi barem 20-ak učenika kako bi se instrukcije mogle održati. Od samog početka projekta do danas veliku pomoć sam imao od psihologinje Sanje Olbine-Borić te ravnatelja Srednje škole Željka Filjka koji nam je omogućio da se pripreme održavaju u prostorima škole i naravno Gradonačelnika bez čije potpore projekt ne bi bio ni ostvaren. S druge strane, drugi najvažniji cilj je bio da studenti završnih godina nastavničkog smjera matematike na taj način odrađuju praksu koja bi im kasnije olakšala pronalazak zaposlenja i bolje ih pripremila za tržište rada. Odaziv je već prve godine bio iznenađujuće dobar, te je prve godine instrukcije pohađalo preko 70-ak učenika. Predavačice su bile: Ružica Čeme i Anela Bocor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sljedeće dvije godine smo nastavili sa projektom te je preko 100-tinjak zainteresiranih našičkih maturanata imalo besplatne instrukcije iz matematike koje su im znatno olakšale upis na željeni fakultet, ali su olakšale i džepove njihovih roditelja koji nisu morali plaćati da njihovo dijete ide privatno na instrukcije.

Ove godine se projekt nastavlja i započinje 7. ožujka 2015. godine u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog u Našicama, subotom od 9 do 13 h. Trajati će do 30. svibnja 2015. godine te će maturanti imati još dodatne konzultacije u lipnju po dogovoru sa predavačima. Putem društvenih mreža se ažuriraju informacije o promjenama u rasporedu, eventualnim pitanjima maturanata te su im predavačice praktički svakodnevno dostupne za bilo kakve nedoumice. Ove godine je rekordan broj maturanata pokazao interes, točnije preko 180 našičkih maturanata će pohađati instrukcije. Predavačice su: Ružica Čeme, Valentina Čutek i Nikolina Jakovljević. Instrukcije će otvoriti Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar i predsjednik Gradskog Vijeća Grada Našica Josip Miletić.

Iskustva učenika, sada studenata koji su prošlih godina pohađali instrukcije:

Ivan Matoković (student medicine): Bio sam maturant, nije mi se dalo učiti za maturu. Kada sam čuo da mogu ići na instrukcije iz matematike u školi i ostati samo sat, dva duže na nastavi, a da mi pri tome ne oduzima puno vremena, odmah sam se prijavio. Profesorice su susretljive i pomoći će Vam da naučite zadatke koje ne znate, a i da izvježbate one u koje niste sigurni. Proći ćete sve potrebne zadatke koji su vam bitni da bi položili maturu iz matematike. Meni osobno je to puno pomoglo i nisam izgubio puno vremena, a naučio sam matematiku za višu razinu mature bez vježbanja zadataka kod kuće. Naravno da je poželjno i kod kuće proraditi koji zadatak, ali ako vam ide matematika čak i ne trebate. Svakako preporučujem instrukcije u školi jer su meni pomogle, a nadam se da će i vama.

Matko Gajski (student sestrinstva): Imao sam iskustva sudjelovati na besplatnim instrukcijama iz matematike u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog u Našicama. Instrukcije su mi jako puno pomogle da savladam gradivo u kojem baš i nisam bio najbolji. Profesorice su se potrudile i jako sam im zahvalan. Najbolje od svega mi se svidjela komunikacija profesora i nas učenika, u kojoj nitko nije bio izostavljen, već smo zajedno utvrđivali ono u čemu smo dobri, i ono u čemu nismo!

Ina Ćorković (studentica biotehnologije i prehrambene tehnologije) : Krajem prošle školske godine polagala sam državnu maturu. Fakultet koji sam odabrala zahtijeva položenu višu razinu matematike. Zbog toga sam bila oduševljena kad sam čula da Grad Našice organizira besplatne instrukcije za svoje maturante. Studentice matematike su nam svake subote ujutro objašnjavale zadatke s prošlih ispita mature. Svidjelo mi se to što je za razliku od uobičajene nastave matematike atmosfera bila opuštena, a dolazak neobavezan. Nije bilo glupih pitanja, a rad je bio timski. Uz njihovu pomoć još je jedna generacija maturanata uspješno položila državnu maturu. Ponekad je bilo teško i subotom ustajati rano ujutro, ali isplatilo se.

Link od Facebook grupe: https://www.facebook.com/groups/1547960652156180/?ref=br_tf

Izvor: nasice.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!