Vijesti / Regija

Novo postrojenje HEP-a za sigurniju opskrbu električnom energijom za građene Našica

Novo postrojenje HEP-a za sigurniju opskrbu električnom energijom za građene Našica

Danas je u Našicama u trafostanici 110/35/10 kV Našice pušteno u rad novo postrojenje snage 10(20) kV na kojem su uz predstavnike HEP Operatora distribucijskog sustava nazočili Dragan Vulin zamjenik župana Osječko-baranjske županije i Krešimir Žagar gradonačelnik Grada Našica.

„Stvoreni su uvjeti za prijelaz mreže s naponskog nivoa 10 kV na naponski nivo 20 kV, te je povećana pouzdanost napajanja električnom energijom postojećih korisnika mreže priključenih na TS Našice i priključenje novih kupaca" izjavio je Danijel Ilić direktor Elektroslavonije Osijek.

Novoizgrađeno postrojenje snage 10(20) kV i ugradnja novog transformatora 110/10(20) kV snage 40 MVA ukupno predstavljaju investiciju vrijednosti 11,5 milijuna kuna, od čega je vrijednost novog transformatora 3,7 milijuna kuna. Ovim su zahvatom novoizgrađeno postrojenje kao i postojeće postrojenje snage 35 i 10 kV, uvedeni u sustav daljinskog vođenja Elektroslavonije Osijek.

Daljnjim investiranjem planiramo ugradnju međutransformatora 10/20 kV koji će omogućiti napajanje jedne sekcije na 20 kV napon, dok će druga sekcija i dalje napajati 10 kV izvode. U završnoj fazi planiran je prelazak svih izvoda iz novog postrojenja na pogonski napon 20 kV. Time će do 2019. godine završiti investicija ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna i kompletna mreža pogona Našice bit će prebačena na 20 kV napon.

Glavni i izvedbeni elektro projekt projektirala je tvrtka Telenerg, dok je građevinski projekt izradila tvrtka Ink Projekt, isporučitelj elektroopreme je tvrtka Končar, a tvrtka Zitex je izvođač građevinskih radova.

Ukupna vrijednost investicija HEP-a u ovoj godini na području Elektroslavonije Osijek je više od 40 milijuna kuna. U sljedećoj godini HEP planira na području Elektroslavonije Osijek kroz redovni Plan investicija uložiti još oko 30 milijuna kuna i to u rekonstrukciju trafostanica, ulaganja u srednje i niskonaponske objekte te redovna održavanja postojećih objekata.

Direktor Elektroslavonije Osijek Danijel Ilić podsjetio je prisutne da je Elektroslavonija Osijek na današnji dan prije 88. godina u Osijeku službeno pustila u pogon prvu električnu centralu, čime je započela javna proizvodnja električne energije namijenjena potrebama kućanstava i gospodarstva, javnoj rasvjeti i električnom tramvaju. Tako je, naime, zaživjela Osječka munjara i tramvaj, posebna ustanova tadašnje Gradske općine, preteča Elektroslavonije, koje kao poduzeće za elektrifikaciju Slavonije posluje od 1947. godine.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!