Vijesti / Regija

Bal Slovaka u Našicama

Bal Slovaka u Našicama

NAŠICE - U hotelu Park Bal Slovaka i prijatelja održala je Matica slovačka Našice pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH.

Uz Slovake okupili su se i njihovi prijatelji, među kojima i gradonačelnik Krešimir Žagara, dogradonačelnici Krešimir Kašuba i Hrvoje Šleder, te predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Matice slovačke Branka Prišća, nazočnima se u ime pokrovitelja obratio dopredsjednik Zdenko Mak, rekavši kako je Bal prelijepa manifestacija našičkih Slovaka koji s ponosom predstavljaju tradiciju i kulturu. Istaknuo je kako za nacionalne manjine u Hrvatskoj nema recesije, te da s mnogo optimizma mogu računati na veliku potporu Savjeta za nacionalne manjine za razvoj aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bal je otvorila saborska zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil, naglasivši da ova manifestacija slavi povezanost Slovaka i Hrvata.

"Svake godine veselim se tradiciji ove svečanosti koja je izraz njegovanja i očuvanja slovačkog identiteta, jezika i običaja. U Našicama se i te kako osjeća zajedništvo duha slovačkog i hrvatskog naroda", rekla je Čuhnil i uz romantični instrumental "Larina pjesma" iz filma "Doktor Živago", sa suprugom otvorila Bal. Priključio im se predsjednik Saveza Slovaka Andrija Kuric sa suprugom.

Tradicionalno, gosti Bala za uspomenu dobiju suvenir, a ove godine, to su bili korbači folklorno-drotarske radionice Martice slovačke Našice. Ručno ispletena šiba od vrbovog pruća plete se za uskrsne blagdane i služi za lagano "bičevanje" djevojaka i žena na Uskrsni ponedjeljak. Naime, muškarac bi šibom blago udarao ženu sve dok zauzvrat ne bi dobio uskrsno jaje.

TEKST: S.Fridl (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!