Vijesti / Regija

Našice: Ministarstvo kulture skromno financira obnovu bisera arhitekture

Našice: Ministarstvo kulture skromno financira obnovu bisera arhitekture

Početkom rujna počeli su zaštitni radovi cjelovite obnove ranogotičke barokizirane franjevačke crkve sv. Antuna Padovanskog sa samostanom u Našicama, zaštićenog kulturnog dobra.

Zbog vrlo zahtjevnih i skupih građevinskih i restauratorskih radova temeljita obnova, u skladu s konzervatorskim smjernicama, odvijat će se u nekoliko etapa više godina. Trenutačno su u tijeku radovi na sanaciji krovišta crkve, što uključuje zamjenu krova i limarije te restauraciju dijela zapadnoga pročelja. Za te je zahvate pribavljen državni, gradski i samostanski novac.
“Plan je sav posao završiti za tri mjeseca, za što objektivno ima izgleda. Novac je za prvu fazu, koja će koštati 836.634 kune, osiguran, samo da nas vrijeme posluži”, rekao je Branko Urban, projektant i nadzorni inženjer obnove. Ovisno o priljevu novca, obnova će biti nastavljena sanacijom zvonika crkve i krovišta samostana, uređenjem pročelja i zamjenom vanjske stolarije. U posljednjoj fazi vratit će se nekadašnja historcistička zidana ograda samostana, uklonjena nakon 2. svj. rata, čime će slika franjevačkog kompleksa biti upotpunjena.
Kako se radi o sakralnoj građevini gotičke i razigrane barokne arhitekture, sagrađenoj u posljednjim desetljećima 13. st., obnova će biti u skladu sa stilskim razdobljima. Kao najvredniji istraživački nalazi vratit će se reprezentativni gotički prozori koji su bili zazidani za barokne obnove crkve.
“Crkva, u osnovi gotička, poslije je barokizirana pa će tijekom obnove ostati barokni, ali se i prezentirati pojedini otkriveni gotički elementi. Obnovljena crkva bit će spoj baroka i gotike”, istaknuo je Urban.
“Uz ovakav sustav financiranja crkva i samostan u punom sjaju mogli bi zasjati za desetak godina. No moguće je da, s obzirom na izuzetno značenje našičke crkve i njezinu arhitektonsku i povijesno-umjetničku vrijednost, Ministarstvo kulture, koje je za prvu fazu dalo 200.000 kuna, bude izdašnije u financiranju nastavka obnove ovog bisera arhitekture”, zaključuje Urban.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!