Martina iz Vukojevaca kod Našica najpoljoprivrednica Hrvatske

Martina iz Vukojevaca kod Našica najpoljoprivrednica Hrvatske

martina petrovic najpoljoprivrednica

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je pobjednica natječaja „Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj“.

Nakon pregleda više od 200 prijava, 41 prijava je ušla u uži izbor, a stručno povjerenstvo u sastavu doc.dr.sc. Mario Njavro, doc.dr.sc. Snježana Tolić , prof. dr.sc. Ivo Grgić, Jan Marinac, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Hrvatske i Dubravka Šuica, ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj jednoglasno su odlučili da je su Martina Petrović, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje – fajferice iz Vukojevaca, kraj Našica, najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj.

„Hrvatskoj je iz omotnice EU predviđeno 3 milijarde eura milijarde, a subvencijama moramo ubrzati proces prijenosa vlasništva poljoprivrednih gospodarstava na mlade danas, jer u suprotnom poljoprivreda u Hrvatskoj sutra neće postojati. Martina je primjer koji trebaju slijediti i ostali mladi, jer poljoprivreda je danas, kada je otvoreno tržište, unosan biznis u EU,“ naglasila je Dubravka Šuica.

Martina će se natjecati za naslov najboljeg mladog poljoprivrednika EU s još 18 predstavnika zemalja članica Europske unije, dok će još 9 poljoprivrednika iz Hrvatske koji su sudjelovali na natječaju Dubravke Šuice biti nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika koji će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu 29. siječnja 2014., na kojemu će sudjelovati uz više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU-a i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Dacian Cioloș te predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul.

“Zahvaljujem se stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade i organizirala, provela ovaj natječaj, zahvaljujem se i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike RH i to ni više ni manje u EU parlamentu, zahvaljujem i profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni,” poručila je Martina Petrović, najbolja mlada poljoprivrednica Hrvatske.

Nagrada od 10.000 eura predviđena je za najboljeg mladog poljoprivrednika EU, a iznos od 7.500 eura je predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja