Rakija sve traženije piće

Rakija sve traženije piće

Obrt Đanić iz Podgorača najveći hrvatski proizvođač šljivovice postaje prepoznat na tržištu Europe.

PODGORAČ - U Berlinu je proteklog tjedna završio Zeleni tjedan, međunarodni sajam poljoprivrede u Berlinu, u svijetu vodeća priredba za današnje tržište stila života potrošača. Kao globalna gospodarska pozornica, Zeleni tjedan idealna je prilika da se učvrste postojeća poslovna partnerstva i stvore nova.

Na tom najvećem međunarodnom sajmu bilo je prisutno 1.600 proizvođača iz više od 50 zemalja, a među njima Đanić-obrt za tradicionalnu proizvodnju slavonske šljivovice i voćnih rakija i likera "Đanić" iz Podgorača.

Bio je to jubilarni, peti put da nastupaju u Berlinu. Inače, Đanić-obrt bio je jedini hrvatski izlagač na tom prestižnom sajmu, na kojem se još predstavila trgovina hrvatskih proizvoda "Dalmatino" iz Berlina.

Uz tradicionalno predstavljanje šljivovice, viljamovke, orahovca, višnjevca, kruškovca, obrt Đanić lansirao je novi liker "Julija", koji je svoj prvi nastup imao na sajmu.

- Ne znam zbog čega su hrvatski gospodarstvenici ove godine zaobišli ovaj sajam, ali mi imamo interesa. Dolazimo jer je to najveći i najbolji svjetski sajam te vrste i stoga što je Njemačka veliko i strateški važno tržište za nas. Nakon Zelenog tjedna imamo povećano zanimanje za naše proizvode u vrijeme ljetne sezone i zato nam je važno da budemo prepoznati kod turista iz Njemačke. Isto tako, to je dobar način da se pripremimo za Europsku uniju, odnosno da naši proizvodi budu prepoznatljivi i zanimljivi ne samo za njemačko nego i za ostala europska tržišta - rekao je Goran Đanić.

On sa suprugom Julijom već deset godina vodi uspješan obiteljski biznis. Kaže da je Đanić-obrt danas najveći proizvođač slavonske šljivovice, voćnih rakija i likera, koji ne ovisi isključivo o domaćoj potrošnji, jer 40 posto proizvoda izvozi se na inozemno tržište.

Đanić najavljuje i dodatni investicijski iskorak u tehnologiju: "Planiramo do kraja ove godine instalirati još jednu destileriju u našem pogonu u Podgoraču. Uz onu koju imamo od prije, bit ćemo potpuno spremni za plasiranje u Europu." Ponosno još dodaje kako Đanić-obrt zapošljava 11 osoba i ima oko 50 kooperanata od kojih otkupljuje voće.

 

Rakije nude u 200 restorana

“Danas smo vodeći registrirani proizvođač šljivovice i voćnih rakija i likera, a otvaranjem novih tržišta postajemo prepoznatljivi izvan nacionalnih okvira. Najprisutniji smo u Hrvatskoj i naši proizvodi dostupni su u 300 trgovina te 200 hrvatskih restorana. Imamo vlastitu distribuciju i prodaja iz našeg dvorišta odlazi izravno u Berlin, Kopar, Dubrovnik”, nabraja Đanić.

Tekst: Snježana Fridl (Glas Slavonije)
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja