Vijesti / Regija

Proizvodnja Limexa iz Njemačke se u potpunosti seli u Donji Miholjac

Proizvodnja Limexa iz Njemačke se u potpunosti seli u Donji Miholjac

Otkako je u travnju 2010. godine novim vlasnikom poznate donjomiholjačke tvrtke Limex d.o.o. postala francuska grupacija Altrade group, stvari su se u ovoj tvrtki sa 180 zaposlenika počele rapidno mijenjati - nabolje.

Proizvodnja u Donjem Miholjcu normalizirala se, situacija se popravila, ali je kriza i recesija i ovdje umiješala svoje prste i pomrsila i usporila velike planove novih vlasnika. No, oni poručuju da unatoč teškoćama s kojima se susreću, ne žele odustati od zacrtanih ciljeva, već svoju tvrtku žele ustoličiti na poziciju vodećeg europskog proizvođača miješalica i građevinskih kolica, koji 95 posto svoje proizvodnje plasira na EU tržište - u Njemačku, Rumunjsku, Mađarsku... U skladu s tim, već idućeg mjeseca u Donji Miholjac trebao bi se preseliti dio proizvodnje dijelova za miješalice iz Njemačke, tako da bi se kompletna proizvodnja miješalica radila isključivo u Donjem Miholjcu, doznajemo u tvrtki.

Tvrtku koja se bavila proizvodnjom bicikala, a kasnije i miješalica i građevinskih kolica, novi su vlasnici zatekli u golemim dugovima i za sedam milijuna eura postali njezini vlasnici. Zadržali su sve postojeće zaposlenike, koji su otada počeli redovito primati plaće, a ubrzo po dolasku novog vlasnika organizirali su i vlastitu sindikalnu podružnicu, što im do tada nije bilo omogućeno.

limex%20495.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zadovoljni smo načinom na koji poslodavac ispunjava svoje obveze prema radnicima, kao i suradnjom s poslodavcem i ovih dana kraju bi se trebali privesti pregovori oko novog kolektivnog ugovora," hvali Limex Altrade županijski sindikalni povjerenik Frano Kopić, naglašavajući da je riječ o jednoj od najboljih metalskih tvrtki na ovom području.

No, ono što u ovom trenutku brine sindikalca Kopića, ali i čelne ljude Limex Altradea, jest činjenica da je posljednja dva mjeseca za Limexove proizvode potražnja nešto opala, tako da su se počele gomilati zalihe proizvoda na skladištu. Iscrpivši sve postojeće mogućnosti da se odupre novonastaloj situaciji, poslodavac je bio primoran donijeti nepopularnu odluku o otpuštanju deset radnika tijekom siječnja i veljače.

"Svjesni smo da je riječ o teškoj odluci, no ono što nam daje nadu jest obećanje vlasnika da će radnici koji su na otkaznom roku, imati pravo prioriteta za povratak kada se proizvodnja preseli iz Njemačke u Donji Miholjac i kada se budu tražili novi zaposlenici", naglašava Kopić.

[blockquote]Tržište će reći zadnju riječ
Premda su nam isto obećanje potvrdili i u čelništvu tvrtke, naglašavaju da je u ovom trenutku teško govoriti kolike će nakon preseljenja biti potrebe za zapošljavanjem. Poručuju da će konačnu potrebu o broju novih radnika zadnju riječ imati tržište i njegove potrebe za Limexovim proizvodima.[/blockquote]

Lidija ANIČIĆ (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!