Vijesti / Regija

Kolica i mješalice iz Donjeg Miholjca osvajaju Europu

Kolica i mješalice iz Donjeg Miholjca osvajaju Europu

Na spomen "Limex" vjerojatno će većina čitatelja pomisliti na bicikle proizvedene u Donjem Miholjcu. Iako je posljednji bicikl iz te tvornice izašao prije davnih 15 godina, domaći ljude je i dalje pamte po njima.

No, kod europskih kupaca, situacija je, pak, drugačija. Limex je uvijek slovio za najvećeg proizvođača mješalica i građevinskih kolica. Kriza koja je pokosila građevinski sektor, Limex kao dio metaloprerađivačke industrije je bacila na koljena. Prije šest godina završili su u stečaju.

U pomoć im tada dolazi, dotad njihov najveći konkurent na europskom tržištu, francuska grupa Altrad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Altrad peuzima Limex 2010. godine i od tada im promet, ali i broj zaposlenih raste, trenutno ih je 183. Prošlu su godinu zaključili s ukupno 104,3 milijuna kuna prihoda. Prosječna rdnička plaća iznosi 3900 kuna.

Za to su nagrađeni ove godine Zlatnom  kunom Hrvatske gospodarske komore.

- Prvi puta, od početka krize, primjećujemo kako je došlo do određenih pozitivnih pomaka na zapadnim, ali podjednako i na istočnim tržištima, jer izvozimo u 28 zemalja, a najviše u Njemačku, Rumunjsku, Francusku, Rusiju, Ukrajinu. U Hrvatskoj, na žalost, kao i u zemljama bivše Jugoslavije takvih pomaka za sada nema, kaže  direktor miholjačkog Altrad Limexa, Josip Markovac.

Lani je prvi puta isplaćena i božićnica u iznosu od 2000 kuna. Zacrtani financijski plan je prebačen. Ove će godine Limexovci prodati 40.000 mješalica i oko 400.000 kolica, piše Poslovni.hr

- Kod kolica smo negdje na oko 50 posto kapaciteta u odnosu na 2008. godinu koja nam je ubilježena kao najbolja jer smo tada prodali 800.000 kolica i 165.000 mješalica. S kolicima je lakše jer ona kao proizvod nisu usmjerena toliko na građevinski sektor dok su mješalice isključivo namjenjene njima. No, na to sve gledamo kao dodatnu šansu, optimističan je Markovac.

Altrad grupu trenutno čini 95 tvrtki, a na tržištu ostvaruju oko 900 milijuna eura prometa. Francuzi slove kao svjetski prvaci u proizvodnji miješalica, a najveći su europski proizvođači profesionalnih građevinskih skela i kolica.

- Našli smo se unutar jedne nove grupe gdje više nemamo vanjsku konkurenciju, ali je imamo unutar Altrada. Naime, osim nas ima još desetak tvornica mješalica u Europi, napominje Markovac.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!