Vijesti / Regija

D.Miholjac: Francuzi u tajnosti kupili tvrtku Limex!

D.Miholjac: Francuzi u tajnosti kupili tvrtku Limex!

Francuski Altrad Group, poznati trgovac građevinskim materijalom, kako neslužbeno doznajemo, u priličnoj tajnosti ipak je kupio donjomiholjačku tvrtku Limex, ali iznos koji je isplaćen dosadašnjem vlasniku i direktoru Josipu Šeleju službeno nije poznat.

Podsjetimo, još 15. travnja objavljena je informacija da je Altrad Group kupila Limex za sedam milijuna eura, no već istoga dana Šelej je to oštro opovrgnuo pisanim priopćenjem. Ipak, Francuzi nisu odustali i do transakcije je, doznali smo iz više pouzdanih izvora, došlo nekoliko mjeseci kasnije.
Inače, Limex je osnovan još 1982. godine, kada je počeo s proizvodnjom dimovodnih cijevi i koljena, skladišnih polica i metalnih ljestvi. No, raspadom Jugoslavije, a time i smanjenjem tržišta, kreće u proizvodnju emajliranih tuš kada, nastavljajući proizvodnju peći i dimovodnih cijevi. Zatim kreće u proizvodnju građevinskih kolica, a nakon toga i bicikala, zbog kojih je početkom '90-ih godina postao poznat u cijeloj Hrvatskoj. U najuspješnijim godinama zapošljavao je približno 700 radnika, te prerađivao približno 35.000 tona željeza. No, koncem 2009. godine, Šelej je od tadašnjih 550 otpustio oko 200 radnika, objašnjavajući to drastičnim padom izvoza na istočnoeuropska tržišta. Istodobno, navodno je gomilao dugove, čiji ukupan iznos nije poznat. No, pouzdane informacije govore da je samo Privrednoj banci dužan približno 140 milijuna kuna, dugovanja postoje i prema Hrvatskoj poštanskoj banci i drugim vjerovnicima, a državi i Gradu Donjem Miholjcu navodno je dužan gotovo 40 milijuna kuna za poreze i doprinose.
Stoga javni pogovor kaže kako je na koncu pristao Francuzima prodati Limex za dva do tri puta manju cijenu od prvotne. Pritom je Altrad Group preuzeo samo proizvodni pogon u Donjem Miholjcu, s programom koji čini gotovo 50 proizvoda, a najpoznatiji su miješalice za beton i građevinska kolica. Šelej je navodno zadržao pogon u Slatini, gdje se proizvode bešavne cijevi, te drugi proizvodni pogon u Donjem Miholjcu, u kojemu se proizvode peći i kamini. Taj pogon vodi njegova druga tvrtka, Slavona, u sklopu koje radi i motel-restoran.
- Ne želim davati nikakve izjave preko telefona. Dođite pa ćemo razgovarati isključivo licem u lice, kazao je jučer Šelej našim novinarima, a kasnije se više nije javljao na brojne pozive i poruke. No, da su Francuzi zbilja preuzeli tvrtku dokazuje i činjenica da su još koncem kolovoza osnovali sindikalnu podružnicu u tvrtki Altrad Limex, kao i da ovih dana borave u istočnoj Hrvatskoj u razgovorima s potencijalnim partnerima. Njihova je pak namjera da putem donjomiholjačkog pogona ojačaju svoju poziciju na tržištu istočne Europe.


TEKST: Tomislav LEVAK; www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!