VIDEO: Proljeće donosi nadu za D.Miholjac?

VIDEO: Proljeće donosi nadu za D.Miholjac?

U Osječko-baranjskoj županiji na kraju prošle godine evidentirano je 34. 211 nezaposlenih osoba.
Nezaposlenost je povećana na području cijele Županije, a najviše u Đakovu i Donjem Miholjcu u kojemu je 2.082 nezaposlenih, što je za 289 osoba više nego godinu prije, a u odnosu na broj stanovnika, kojih je nešto više od 10 tisuća, zaista zabrinjavajuće.

Kada se i drugi, veći hrvatski gradovi, u velikoj ekonomskoj krizi  jedva nose s nezaposlenošću, gašenjem proizvodnje i nestankom radnih mjesta, razumljivo je da je i u Donjem Miholjcu teško pronaći razloga zadovoljstvo.

Boljemu se nadaju i u Miholjačkom poduzetničkom centru koji uznemirujući rast  broja nezaposlenih prati s posebnom pažnjom. Do proljeća prošle godine brojke su bile pozitivne – u zadnjih je pet godina otvoreno 350 radnih mjesta, najviše u poduzetničkoj zoni, a onda se trend okrenuo.

VALENT POSLON - Miholjački poduzetnički centar
Podaci pokazuju da je oko 300 osoba ostalo bez radnoga mjesta, a najviše u metaloprerađivačkoj industriji, a isti je trend i u građevinskom sektoru, tako da možemo reći da su to grane koje su imale najveće gubitke radnih mjesta u gospodarstvu u Donjem Miholjcu.

Ipak, i kraj tako crne statistike, ima nade i da dolaze bolji dani, prvenstveno u drvoprerađivačkom sektoru.

VALENT POSLON
- Miholjački poduzetnički centar
Kao što je drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj počeo polako izlaziti iz krize, očekujemo i mi na našem području to isto, a Donji Miholjac ima, za sada, tri tvornice za preradu drveta.

Tu se, dakle, očekuju nova radna mjesta, kao i u tvornici za proizvodnju montažnih kuća, koja je prošle godine počela probno raditi. Vjeruje se da će na proljeće,  naravno,  i poljoprivreda sezonski zaposliti dio nezaposlenih. Što se tiče poljoprivrede, tu se pripremaju velike investicije, u uzgoj gljiva i stakleničku proizvodnju. 

VALENT POSLON - Miholjački poduzetnički centar
Tako da očekujemo da će ove godine doći do prekretnice u ovome trendu i mislimo da smo, evo, na žalost, u ovom trenutku dosegnuli dno ove krize i ja procjenjujem da bismo mogli krenuti s oporavkom i povećanjem zaposlenosti na području grada.

Velike se nade ulažu i u nove zamahe već uspješnih tvrtka u poduzetničkoj zoni, koje su najveći oslonac poljoprivrednicima miholjačkoga kraja.

VIDEO:


TEKST: STV
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja