Vijesti / Regija

Đakovo proslavilo Dan grada

Đakovo proslavilo Dan grada

Nazivaju ga srcem Slavonije, a on baš tako i živi – u ritmu slavonske ravnice, osluškujući glas slavonskoga čovjeka. Đakovo je grad biskupa, književnika i slikara, grad velikih manifestacija.

Program obilježavanja Dana grada počeo je jučer ujutro na gradskom groblju polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom za poginule branitelje, kao i za sve znane i neznane Đakovčane.

Zatim je u Hrvatskom domu održana svečanost na kojoj je gost bio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je zahvalio što je dobio poziv na proslavu Dana grada te istaknuo:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Đakovo je grad koji ima dugu povijest, dugu tradiciju, izuzetno kulturno naslijeđe, bogatstvo prirode i, najvažnije, ima radišne i poštene ljude.

Leko je izrazio uvjerenje da će Đakovčani znati iskoristiti sve blagodati koje imaju i nasaviti putem kojega je zacrtao biskup Strossmayer.

Čestitke je uputio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je istaknuo prednosti Đakova – dobra prometna povezanost, plodna zemlja, velike mogućnosti proizvodnje hrane. Upozorio je da te prednosti Đakova treba prepoznati na nacionalnoj razini te da zajednički treba osigurati budućnosti i egzistenciju mladima, zaustaviti njihovo iseljavanje u zapadne zemlje: "Ja sam optimist i vjerujem da to možemo zajedno ostvariti".

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković istaknuo je da je u gradu oko 3 tisuće nezaposlenih, a da je nezaposlenost problem cijele Hrvatske.

Ovo je ujedno poziv da sve svoje snage, sve svoje aktivnosti, usmjerimo u rješavanje toga problema. Jer, grad Đakovo je najljepši grad na svijetu, za nas Đakovčane i za naše goste, ali najljepše mjesto na svijetu je, u svakom slučaju, radno mjesto, rekao je Vinković.

Na svečanosti su zaslužnim pojedincima, organizacijama i udrugama uručena gradska priznanja, kojih je ove godine bilo 27. Godišnju pojedinačnu nagradu primili su đakovačko-osječki biskup, mons. dr. Đuro Hranić, dekan KBF-a u Đakovu prof. dr. Pero Aračić, Tomislav Matković i posthumno Aleksandar Bellian.

Godišnju skupnu nagradu primili su Rukometni klub Đakovo, Lim-mont i Technocolor.

Povelju zahvalnosti dobili su Slavica Tadić, Ana Kapetanović, mo. Vinko Sitarić, mo. Ivan Andrić, Željko Vurm, Zvonko Škrapić, Zagrebačka filharmonija, MKU Braća Miladinovci Osijek, Majstorski kovački obrt Vinković, Lions club Đakovo, Obrt za trgovinu Robi, Dragić d.o.o., Đakovački vodovod te lovačka društva Kuna Široko Polje, Garav dol Ivanovci Đakovački, Srndać Selci Đakovački, Šumar Đakovo, Fazan Budrovci, Jelen Đakovo i Orao – lovna jedinica Đurđanci.

Izvor: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!