Dan grada Đakova

Dan grada Đakova

Đakovčani 8. svibnja slave Dan grada. Na prigodnoj svečanosti koju organizira Grad gost je predsjednik Sabora Josip Leko.

PROGRAM:

08.05.2013. - Srijeda
09:00    GRADSKO GROBLJE – POLAGANJE VIJENCA
10:00    HRVATSKI DOM – SVEČANA AKADEMIJA – URUČENJE PRIZNANJA GRADA
12:00    STRELJAČKI KLUB ĐAKOVO (Vijenac k. A. Stepinca 10) TURNIR U STRELJAŠTVU ZA ŽENE U ORGANIZACIJI HNS-a (do 19.00 sati)

10.05.2013. - Petak
17:00    ULICA IVANA PAVLA II – ATLETSKA ULIČNA UTRKA

11.05.2013. - Subota
10:00    HRVATSKI DOM – PROMOCIJA FILMA «OSLOBAĐANJE VOJARNE» ĐAKOVO
14.05.2013. - Utorak
18:00    HRVATSKI DOM – SVEČANA PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA «ZVRK» ĐAKOVO – OBILJEŽAVANJE 10. OBLJETNICE

25.05.2013. - Subota
18:00    ULICA IVANA PAVLA II – AKCIJA «DOBRO JE ČINITI DOBRO» (do 24:00sati)

Ime Đakovo spominje se prvi put 1239. godine u ispravi hrvatsko - ugarskog kralja Bele IV., kojom biskup Ponsa dobiva na dar posjede Đakovo i Breznu. No, istraživanja pokazuju i naseljenost u mlađem kamenom dobu, a ovdje Rimljani grade svoje naselje Certissiju.

Stoljećima je grad rastao, razvijao se iz mukotrpnog rada na ovoj bogatoj, plemenitoj slavonskoj ravnici natopljenoj krvlju i znojem slavonskog čovjeka Hrvata, iz ljubavi i slavonskog bećarskog inata, prkoseći vremenu i onima koji su ga htjeli pokoriti, uništiti, zatrti trag i ime hrvatsko.

No ovaj grad su pohodili mnogi, znani i neznani koji su mu vraćali dio ljubavi i gostoprimstva, noseći ga u sve dijelove svijeta, pronoseći sliku grada u srcu Slavonije, kao engleska kraljica Elizabeta II.

Ali, nikada đakovo svoju ljubav, svoju dušu i srce nije otvorilo kao pri susretu s Petrovim nasljednikom Ivanom Pavlom II., tu u sjeni zvonika naše i Strossmayerove katedrale.

O bogatoj povijesti Đakova govore i mnoge obljetnice koje smo obilježili tijekom proteklih nekoliko godina: 500 godina Ergele, 200 godina uzgoja lipicanaca, 200 godina sjemeništa i teologije… naposljetku, uz sve ostale obljetnice prije 45 godina skupina vizionara predvođena dr. Zvonimirom Benčevićem utemeljila je đakovačke vezove, manifestaciju koja je s godinama rasla i prerasla granice Đakova, Slavonije i Hrvatske, čuvajući tradiciju, ljepotu, pjesmu ratara i bekrija, momaka, djevojaka, snaša, ljepotu i sjaj slavonskog veza, zvuk tambure i berde, topot lipicanaca, zvuk šokačkih kola, život Đakova, Srca Slavonije…

SiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja