Vijesti / Regija

Mons. Đuro Hranić novi đakovačko-osječki nadbiskup

Mons. Đuro Hranić novi đakovačko-osječki nadbiskup

Novi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit je mons. dr. Đuro Hranić, dosadašnji pomoćni biskup. Na tu dužnost dolazi zbog umirovljenja dosadašnjega đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Srakića.

Mons. Srakić je 6. srpnja 2012. navršio 75 godina. Zahtjev za umirovljenje podnio je za pontifikata pape Benedikta XVI., a odobrio ga je papa Franjo.

Pomalo mi je žao zbog ove vijesti o umirovljenju zbog velikog poštovanja koje imam prema Vama. U Vama sam uvijek nalazio mudrog pastira, pametnoga, sposobnoga, revnoga, potpuno posvećenog dobru Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sjećat ćemo Vas se osobito kao biskupa Biskupske sinode, kao predsjednika HBK, kao pastira koji je slijedio osnutak nove metropolije đakovačko-osječke, rekao je u Nadbiskupskom domu u Đakovu apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D'Errico.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vi ste izabrani sin ove metropolije i već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja. Ovih mjeseci mojega služenja u Hrvatskoj mogao sam konstatirati koliko je dragocjen Vaš doprinos koji ste dali kao pomoćni biskup mons. Marinu Srakiću. Sve nam to pomaže da s povjerenjem možemo gledati na preuzimanje Vaše nove službe, rekao je apostolski nuncij mons. Đuri Hraniću, koji je za pomoćnog biskupa zaređen 2001. godine.

Mons. Đuro Hranić osobno je i u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije zahvalio svojem prethodniku na "biskupskom služenju koje će u njezinoj povijesti ostati upisano zlatnim slovima".

Mons. Hranić dužnost će preuzeti 8. lipnja.

Tekst: HRT


Izdvojeno

Reci što misliš!