Vijesti / Regija

Betlehemsko svjetlo stiže u Slavoniju

Betlehemsko svjetlo stiže u Slavoniju

Betlehemsko svjetlo - simbol mira, ljubavi i razumijevanja – pali se svake godine dva tjedna prije Božića na velikoj svečanosti na mjestu Kristova rođenja i simbolično obilazi svijet.

betlehem svjetlo495

Prenošeno rukama članova svjetskog skautskog pokreta svjetlo se prenosi milijunima vjernika i svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest. Ove godine slavonski će izviđači dočekati Betlehemsko svjetlo u Đakovu, u nedjelju 16. prosinca. Na svečanoj Svetoj misi u đakovačkoj katedrali Svjetlo će biti predano Đakovačko-osječkom nadbiskupu, monsinjoru Marinu Srakiću. Svečanosti će nazočiti predstavnici Saveza izviđača Osječko-baranjske županije i svih izviđačkih udruga koje djeluju na području Đakovačko-osječke nadbiskupije zajedno s izviđačima iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Slavonski izviđači Svjetlo će dalje prenijeti u brojne župe, škole, vrtiće, domove starih i nemoćnih. Neće biti zaboravljeni ni predstavnici hrvatske manjine u susjednim zemljama. Posebno svečano biti će na središnjem gradskom trgu u Baji, u Republici Mađarskoj, gdje će Svjetlo donijeti članovi Udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka i predati ga gradonačelniku toga grada. Aktivnosti prenošenja Betlehemskog svjetla završiti će unošenjem Svjetla na Badnjak u Župi Gospe od utočišta u Aljmašu.

Tijekom priprema za doček Betlehemskog svjetla izviđači su pripremili i podijelili stanovnicima Osječko-baranjske županije preko 3000 vrećica s Božićnom pšenicom, a u svojim su jatima i patrolama organizirali i prikupljanje humanitarne pomoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka i Odred izviđača „Klasje" iz Đakova sudjeluju u ovim aktivnostima kontinuirano, od 1993. godine. Izviđači su svojom aktivnošću omogućili da Svjetlo dođe u sve domove kao simbol Isusovog rođenja, mira i ljubavi među ljudima i narodima bez obzira na vjeru, rasu i političko opredjeljenje.

Betlehemsko svjetlo nošeno u prigodnom lampašu i posvećenoj svijeći prenosi se iz ruke u ruku te i na taj način simbolički povezuje sve vjernike i ljude dobre volje.


Izdvojeno

Reci što misliš!