Vijesti / Regija

U stečaju cijelo đakovačko građevinarstvo

U stečaju cijelo đakovačko građevinarstvo

Đakovačku gospodarsku 2010. prvenstveno je obilježio krah najveće ovdašnje tvrtke, Đakovštine d.d., koja je u siječnju otišla u stečaj s čak 560 radnika.

Nakon dva vala otkaza, u profitnim centrima u zakupu osječkog Žita i zagrebačkog Pan-Peka radi oko 250 ljudi. To se uvelike odrazilo na stanje nezaposlenosti na đakovačkom području, koje je u tome već mjesecima županijski rekorder.
Prema podacima Trgovačkog suda u Osijeku, čije je područje djelovanja Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, u Đakovu je u ovoj godini stečaj otvoren u devet tvrtki, i to većinom građevinskih. Do vala stečajeva ovdašnja građevina bila je u ekspanziji, a prva je platila ceh krizi nemajući više dovoljno posla za podmirivanje velikih obveza prema bankama i dr. Veličinom prednjači i stečaj Enterijera Piškorevci, koji se također vezuje uz građevinu.
S 31. prosinca 2009. pri Trgovačkom sudu u Osijeku bilo je otvoreno 97 stečajeva, a taj se broj u ovoj godini popeo na 118, odnosno za još 21 stečaj. Relativno malo Đakovo u ukupnoj brojci stečajeva participira s nezanemarivih desetak posto.
Računice su da će pri Trgovačkom sudu u Osijeku do kraja ove godine biti otvoreno još 10-ak stečajeva, 30-ak posto više u odnosu na prijašnje razdoblje. Struka i dalje upozorava na veliki problem neotvaranje stečaja nakon 60 dana blokade, zbog čega brojni vjerovnici ostaju uskraćeni za namirenje potraživanja.

Đakovština ostaje “rekorder”

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Đakovački je kraj i krajem studenoga bio županijski “rekorder”. Dok je nezaposlenost u županiji narasla za 1,6 posto, u Đakovštini je porasla za 2,5 posto pa su u njoj bez posla 5.183 osobe, od kojih samo u Đakovu 2.814.

Tekst: Suzana Župan (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!