Vijesti / Regija

Vinković: Porez na imovinu nova je pljačka hrvatskih građana

Vinković: Porez na imovinu nova je pljačka hrvatskih građana

Porez na imovinu nova je pljačka hrvatskih građana, poručio je gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković.Takve porezne namete, rekao je, nisu imali ni Turci, niti vlastodršci u obje bivše Jugoslavije, dok su vladali Hrvatskom i uzimali harač hrvatskim građanima.

Blago ekonomiji koju vodi Slavko Linić i aktualna Vlada, sarkastično tvrdi Vinković. Očito je, kaže, da se proračun ne puni po planu ni nakon povećanja PDV-a. Niti je došlo do oporavka gospodarstva, niti do boljeg standarda građana. Sve je samo dodatno palo, od BDP-a do industrijeske proizvodnje i zaposlenosti. Siromašniji su i građani i jedinice lokalne samouprave, a sada u toj divnoj ekonomiji priprema se još jedan harač nad haračima – porez na imovinu, upozorava Vinković.

Vinković se oštro protivi uvođenju poreza na imovinu, s obzirom na to da, kako kaže, ne postoji sustav koji će omogućiti njegovu provedbu. Većina podataka iz katastra i gruntovnice seže još iz vremena Marije Terezije, a Vinković podsjeća i na odluku Ustavnoga suda, koji je je već jednom srušio oporezivanje nekretnina koje se ne koriste. Osim toga predloženi su iznosi, kaže, i do 4 puta veći od sadašnje komunalne naknade.

Smanjenje poreza i fiskalna decentralizacija jedini su put izlaska iz krize, zaključuje Vinković, upozoravajući na već ionako veliku poreznu opterećenost građana čitavim nizom drugih poreza i naknada, za koje se vrlo često i ne zna za što sve služe.

Više pogledajte u video-prilogu Slavonske televizije:


TEKST I VIDEO:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!