Vijesti / Regija

Đakovo u astronomskim visinama

Đakovo u astronomskim visinama

Ovo bi se izvelo slanjem meterološkog balona koji na sebi ima priključenu kameru te GPS. Uz meterološku kameru priložili bi se i neki od simbola grada Đakova: Katedrala, lipicanci đakovačke ergele...

O ovoj astropromociji predsjednik astronomskog društva Orion Vladimir Živković za Glas Slavonije navodi:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Balon odlazi 30 kilometara u stratosferu, na sami rub svemira. Kamera ispod balona snima njegovo podizanje i zemlju s te visine te njegov pad, za što se zna koristiti padobran. Ispred kamere će biti, primjerice, maketa katedrale, fotografija grada, možda i fotka gradonačelnika, đakovačkih lipicanaca, neka poruka, zastavica grada..., nešto čime ćemo Đakovo simbolično poslati na granicu svemira."

Zanimljivo je i gdje bi ovi suveniri mogli završiti, naime radijus pada u normalnim meteorološkim uvjetima, kada nema jakih zračnih strujanja, iznosi 60 kilometara, ukoliko je vjetar jači tada je to dosta nepredvidljivo pa bi ovi suveniri s ostatcima rasprsnutog balona mogli pasti u susjednim zemljama.

Uz astropromociju svoga grada, đakovački astronomi planiraju osnažiti svoje članstvo koje se pomalo 'rasulo' smjenom generacija i zainteresirati javnost za astronomiju promatranjem noćnog neba teleskopom.


Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!