Vijesti / Regija

Jako Andabak ulazi u šumarije Đakovo i Varoš

Jako Andabak ulazi u šumarije Đakovo i Varoš

Registriravši poduzeće na niz srodnih, na šumske resurse vezanih djelatnosti - od održivog gospodarenja šumama, lovištem i divljači, proizvodnje šumskog reprodukcijskog materijala do turističkih usluga, Andabak, odnosno njegov Koncern, samo su potvrdili nove vjetrove u šumarstvu RH - da ono više nije isključivo u sferama državnog poduzeća, već da u nj ulazi i privatni kapital.
Za taj poslovni pothvat Andabak je od Đakovačko-osječke nadbiskupije kupio 630 hektara te na 20-godišnje upravljanje na javnom natječaju dobio još 12.000 ha šuma kojima su dosad gospodarile Hrvatske šume, a iz kojih “izlaze” 1. siječnja 2011. godine. Riječ je o šumskim kompleksima koji su Nadbiskupiji vraćeni u povratu, a koje “pokrivaju” šumarije Đakovo i Levanjska Varoš, odnosno četiri gospodarske jedinice - Breznica, Kujnjak - Rakovac - Mačkovac, Sjeverni Dilj i Vuka. Cjelokupan operativni proces početka rada i ulaska u posjed, najavljuje direktorica Sunčanih šuma Marina Popijač, bit će gotov do 1. siječnja.
- U međuvremenu traju pregovori s Hrvatskim šumama oko preuzimanja i primopredaje te mogućeg sklapanja ugovora o obavljanju šumarskih djelatnosti unutar područja četiri gospodarske jedinice - kaže Popijač. Prijelazno razdoblje, kada će novi upravitelj tih područja, Sunčane šume, snimiti zatečeno stanje, bit će oko godinu dana, odnosno jedan proizvodni ciklus. Nakon prvoformirane ekipe kadrova, Sunčane šume drugu tranšu kadrova ekipirat će nakon prvog kvartala - najavljuje Popijač.

Suzana Župan / www.glas-slavonije.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!