Vijesti / Regija

VIDEO: Dani vina i turizma u Đakovu

VIDEO: Dani vina i turizma u Đakovu

Turizam, koji je jedna od glavnih smjernica strategije razvoja Osječko-baranjske županije, zauzima sve važniju ulogu u ukupnom gospodarstvu ovoga, kontinentalnoga dijela Hrvatske.

Posebno mjesto turizam ima u dugoročnim planovima razvoja Đakova i Đakovštine koji imaju odlične uvjete za razvoj još bogatije turističke ponude!

Povijesne, kulturne i prirodne vrijednosti. Brojni sakralni objekti, izletišta, jezera, šume...  Dio je to turističke ponude Đakova i đakovačkoga kraja. No, koliko se god sadržaji za turiste činili bogati i gostima privlačni, još uvijek su nedovoljno prepoznati na državnoj razini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedva je 10 % od proračuna Turističke zajednice Hrvatske izdvojeno za kontinentalni turizam, a od toga više od polovice odlazi za potrebe Grada Zagreba. Jasno to pokazuje kakav je stav krovne turističke organizacije prema turističkoj ponudi koja ne uključuje Jadran i glavni grad.

Turizam je djelatnost za koju se ovdje donedavno nije mislilo da osigurava prihod od kojega se može živjeti. No, mnogi su dokazali da je to moguće. Brojne su se obitelji specijalizirale za neki oblik turističke ponude i od toga žive. Što bude više takvih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ponuda će biti kvalitetnija i konkurentnija, što znači napredak kontinentalnoga turizma i stvaranje preduvjeta da se i u najmanjem selu stvori turistička oaza.

"Nigdje se ne možeš razmaziti kao u srcu Slavonije, u Đakovu", zapisao je veliki hrvatski putopisac Matko Peić objašnjavajući -  'Nisam mogao odoljeti da ne dođem u to Đakovo, gdje prijatelja dočekuju raširenim rukama, a zločestu djecu tjeraju grančicom rascvjetala jorgovana'!  I danas ovaj dio Slavonije zauzima posebno mjesto u srcima posjetitelja koji o njemu još dugo pričaju!

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!