Vijesti / Regija

Big brother Đakovo!?

Big brother Đakovo!?

Đakovačka policija, a u okviru rada Vijeća za prevenciju, pokrenula je inicijativu za postavljanje sigurnosnih kamera u najužem središtu grada, na potezu od župne crkve Svih svetih, preko korza do Strossmayerova trga i ulaza u Veliki park.

Videonadzorom, koji se - kažu u policiji - u brojnim slučajevima potvrdio kao velika pomoć u otkrivanju počinitelja nekog (ne)djela, ali i kao oblik prevencije. Želi se prevenirati narušavanje javnog reda i mira, divljanje automobilima, počinjenje kaznenih djela i sl. u najfrekventnijem dijelu grada, s tim da opremljenost nekog prostora kamerama ima i psihološki učinak.
Istina, u središtu je niz objekata - od gradske uprave, Fine, banaka, zlatarnica do ulaza u Nadbiskupski dom, koji su već “pod kamerama”, no riječ je o videonadzorima za internu upotrebu vlasnika ili korisnika tih zgrada pa je izražena potreba za videosustavom u svrhu javne sigurnosti.
Pregovori s lokalnom samoupravom radi opremanja središta videonadzorom, ističu u policiji, već su počeli, a novac bi trebala osigurati lokalna zajednica. S obzirom na to da je Strossmayerov trg prostor omeđen sakralnim i drugim zaštićenim objektima, za tamošnje postavljanje kamera našlo bi se alternativno rješenje kojim bi se izbjeglo njihovo “montiranje” na pročelja.
- Osim u svrhu nadzora na koji naglasak stavlja policija, Grad na taj projekt ponajprije gleda i kao način turističke promidžbe - projiciranja snimaka s kamera kao turističke razglednice Đakova na Internetu, a u koju se svrhu snimci s već postavljenih kamera, poput onih na gradskoj upravi, već i rabe i šalju sliku našeg grada u cijeli svijet - kaže gradonačelnik Zoran Vinković, dodajući da će Gradu za taj projekt biti dovoljno izdvojiti približno 70.000 kuna.
Realizaciju projekta najavljuje za sljedeću godinu, a čemu treba prethoditi i izrada studije o potrebnom videonadzoru kojim bi se “pokrilo” cijelo središte.

GRADONAČELNIK NE UHODI GRAĐANE

“Videonadzor u centru Đakova nije nikakav Big Brother niti je namjera Grada biti “voajer” među svojim građanima. Kamere se postavljaju iz sigurnosnih i turističkih razloga”, poručuje gradonačelnik Zoran Vinković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Suzana Župan / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!