Vijesti / Regija

530 zaboravljenih nakon sjetve u prosvjed

530 zaboravljenih nakon sjetve u prosvjed

Nakon propasti “Đakovštine”, u ožujku je Vlada obeštetila 2.000 seljaka za toj tvrtki predanu, a neisplaćenu robu, no 530 poljoprivrednika, mahom iz Đakovštine, ni nakon 13 mjeseci od predaje približno 8.000 tona uroda nije naplatilo svoja potraživanja, teška 6,700.000 kuna.

Osjećaju se zaboravljeni, strpljenje im je pri kraju pa najavljuju, a potvrdio nam je to i predsjednik Brazde Matija Brlošić da će nakon sjetve, krajem listopada ili početkom studenoga, ponovno traktorima u prosvjede pred “Đakovštinu”.
Robu su predali u tijekom srpnja i kolovoza 2009., dio njih ju je - kažu, na nagovor uprave - fakturirao, dio ne, no kako bilo da bilo, kaže Brlošić, njihova roba ušla je u silos. “Već tada nam nije mirisalo na dobro pa smo se konzultirali i s pravnicima je li robu bolje fakturirati, čime ona doslovce postaje vlasništvo tvrtke, ili ne, a tumačenja su bila različita”, prisjeća se Brlošić. Danas, 13 mjeseci od predaje, ni robe, ni novca, iako im je najavljeno da će biti namireni tako što će država, Ministarstvo financija, u prodaji imovine “Đakovštine” svoja prava nad novom halom Mašinske radionice prenijeti na još neisplaćene ratare. Takvo rješenje ljetos im je u “Đakovštini” signalizirao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a njezin stečajni upravitelj Perica Mitrović, predao mu je podnesak o toj nekretnini, no realizacije i dalje nema.
Najviše potražuju braća Josip, Zlatko i Franjo Petanjak iz Drenja, jedini u “slučaju žito” koji su do namirenja odlučili ići sudskim putem. Oni su fakturirali 465.000 kuna kukuruza i pšenice, a, tvrde, sporošću ovdašnjeg suda nisu se namirili. “Uložili smo žalbu Županijskom sudu, no ona je odbijena, pa sada idemo na Ustavni sud. Dosadašnji sudski pokušaji koštali su nas 28.000 kuna”, kaže razočarano Josip Petanjak. Poljoprivrednik iz Đakova Mirko Šarić potražuje mnogo manje od njih, ali to je njegov časno zarađeni novac koji sada nedostaje u sjetvi. “Predao sam lani 23.000 kuna pšenice i do danas nisam dobio ni lipu”, razočaran je Mirko.

Hala sa 7,2 “pala” na četiri milijuna kuna
Strahovanja 530 poljoprivrednika da neće biti isplaćeni podgrijava i činjenica da je cijena hale, od čije bi se prodaje oni namirili, s početnih 7,2 milijuna kuna na posljednjoj usmenoj javnoj dražbi pala na nešto više od četiri milijuna kuna, no ni tada nije pronašla kupca. I ta će joj cijena na idućoj dražbi, koja se očekuje između 15. i 20. studenoga, dalje padati, kako se pretpostavlja, za 10 do 20 posto. S.Župan/ www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!